Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Κρέας του... εργαστηρίου


Θα τρώμε μοσχαράκι, χοιρινό, κοτόπουλο, χωρίς σφαγή ζώων

Ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να δημιουργήσουν κομμάτια κρέατος στο εργαστήριο, χωρίς την ανάγκη εκτροφής και σφαγής ενός ζώου. Σε μια πενταετία υπολογίζεται να διατίθεται στην αγορά...
Η ευημερία και τα δικαιώματα των ζώων, προβάλλονται ως το κύριο επιχείρημα εκατομμυρίων χορτοφάγων ανά τον κόσμο για τις διατροφικές τους απαγορεύσεις. Η «ευαισθησία» αυτή, όπως φαίνεται, έχει εμπνεύσει ορισμένους «προχωρημένους» επιστήμονες στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν τεχνητό κρέας. Ολλανδοί επιστήμονες ήδη κατάφεραν να παράγουν το πρώτο εργαστηριακό χοιρινό και τώρα θέλουν να το βελτιώσουν, με την ελπίδα ότι κάποια μέρα οι καταναλωτές θα θέλουν να το φάνε. Η όλη προσπάθεια στηρίζεται από την ολλανδική κυβέρνηση και από μια εταιρεία που παράγει σάλτσες και έρχεται μετά από τη δημιουργία τεχνητού κρέατος ψαριού από μυϊκά κύτταρα ψαριού.
Κρέας χωρίς σφαγή
Προς το παρόν, κανείς δεν έχει γευθεί εργαστηριακό κρέας, αλλά οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το τεχνητό κρέας θα μπορεί να διατεθεί προς πώληση στην αγορά σε περίπου μια πενταετία από σήμερα. Διάφορες οργανώσεις φυτοφάγων και προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, δηλώνοντας ότι δεν έχουν «καμία ηθική αντίρρηση», εφόσον το κρέας δεν προέρχεται από νεκρό ζώο και τόνισαν ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι το κρέας όντως δεν προέρχεται από ζώο που προηγουμένως είχε σφαγιαστεί. Ο τελικός στόχος των ερευνητών είναι να παραχθούν μπριζόλες ή χάμπουργκερ εργαστηρίου, μια εξέλιξη που, όπως υποστηρίζουν, θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από το πολλαπλό βάρος της εκτεταμένης κτηνοτροφίας και της βιομηχανικής εκτροφής ζώων (με συνέπειες για το περιβάλλον, την ευημερία των ζώων, την υγεία των ανθρώπων κ.ά.), ενώ παράλληλα ευελπιστούν ότι το εργαστηριακό κρέας θα βοηθήσει στη διατροφή των πεινασμένων του πλανήτη.

Η συνέχεια >>> ΠΟΛΙΤΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ας δούμε και αυτό...και τι άλλο