Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Καταγγελία για την υδροδότηση του Δήμου Βαγίων-Βοιωτίας


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΒΑΓΑΙΟΥΣ

Το κατωτέρω κείμενο αποτελεί την καταγγελία που θα σταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, για τις ενέργειες που μεθοδεύονται από τον Δήμο μας, ο οποίος υποτίθεται οτι προσπαθεί να λύσει το ποιοτικό πρόβλημα του νερού υδροδότησης, με διάνοιξη νέων γεωτρήσεων στους ίδιους ρυπασμένους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής. Περιμένουμε επώνυμα την συμπαράταξή σας μέσα από αυτήν την ιστοσελίδα.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΡΟΣ:
1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
4. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κοινοποίηση: - κ. Διαμαντοπούλου, Γραμματέα Περιφέρειας
Στερεάς Ελλάδας.
- Διεύθυνση Υδάτων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
- κ. Περγαντά Κλέαρχο, Νομάρχη Βοιωτίας.
- Τεχνικές Υπηρεσίες Ν.Α. Βοιωτίας.

ΘΕΜΑ: ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΒΑΓΙΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Ο Δήμος Βαγίων Βοιωτίας με δημόσια διακήρυξη, προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό επιλογής εργολήπτου, για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης εντός των Διοικητικών ορίων του, με σκοπό την εξασφάλιση πόσιμου νερού για την υδροδότηση των κατοίκων του.
Η σχετική άδεια χορηγήθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Το έργο προϋπολογισμού 117.866 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 19% θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από ΣΑΤΑ και το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Παρά το οτι οι μέχρι τώρα ενέργειες είναι νομότυπες, σας γνωστοποιούμε τις κατωτέρω παραμέτρους τις οποίες παρακαλούμε αφού εξετάσετε και λάβετε υπ’ όψιν σας, να προβείτε στις δέουσες ενέργειες.
Συγκεκριμένα:
1. Η μέχρι τώρα υδροδότηση του Δήμου γίνεται με άντληση νερού από το καρστικό σύστημα Ελικώνα-Παρνασσού-Υλίκης, μέσω γεωτρήσεων.
2. Την τελευταία τριετία, μετά το σοβαρό θέμα που προέκυψε με την ύπαρξη του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου στα υπόγεια νερά πολλών περιοχών της Βοιωτίας και μετά από επανειλλημμένες χημικές αναλύσεις, διαπιστώθηκε η συγκέντρωση Cr+6 και στο νερό των γεωτρήσεων υδροδότησης, σε ποσοστό μέχρι και 17 μ.gr/ λίτρο. Το καρκινογόνο αυτό στοιχείο θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, δεν πρέπει να ανιχνεύεται στο πόσιμο νερό.
3. Το ανωτέρω ποιοτικό πρόβλημα είναι γνωστό στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, όπως είναι γνωστό ότι στην ευρύτερη περιοχή εκτός από σκουπίδια, ασυνείδητοι οδηγοί βυτιοφόρων έχουν ανεξέλεγκτα αδειάσει και ίσως κατά καιρούς εξακολουθούν ακόμη να αδειάζουν, βιομηχανικά λύματα ανακατεμένα με βοθρολύματα. Οι κάτοικοι μάλιστα του γειτονικού οικισμού Λεοντάρι, συνέλαβαν επ’ αυτοφόρω πριν ένα χρόνο ένα τέτοιο βυτιοφόρο.
4. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας γνωρίζουν το πρόβλημα του καρκινογόνου Cr+6 στην Βοιωτία, κατάσταση επίσης γνωστή στα Υπουργεία Δημοσίων έργων, Περιβάλλοντος, (θυμίζουμε και την «περιπέτεια» της κ. Καραβασίλη), Υγείας, κ.λ.π. φορείς και βέβαια στην Βοιωτική κοινωνία.
5. Εν τούτοις, παρά τα ανωτέρω υφιστάμενα ποιοτικά προβλήματα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας και της Περιφέρειας χορήγησαν «αβασάνιστα» άδεια ανόρυξης γεώτρησης, στο Δήμο Βαγίων.
Αλλά και πέραν αυτών, οι τεχνικές προδιαγραφές του «έργου» είναι επιεικώς ανύπαρκτες, μολονότι η συγκεκριμένη κατασκευή (αν παρ’ όλα όσα αναφέρουμε επιθυμείται η ολοκλήρωσή της), έχει σημαντικές τεχνικές ιδιαιτερότητες.
Ως εκ τούτου το εγχείρημα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι και κατασκευαστικά θα αποτύχει, όπως απέτυχε όμοιο προ δεκαετίας περίπου στον ίδιο χώρο, γεγονός το οποίο οι ως άνω συναρμόδιες υπηρεσίες που χορήγησαν την άδεια γνωρίζουν, ή είναι υποχρεωμένες να γνωρίζουν.
Η αποτυχία του προγραμματιζόμενου «έργου» όμως, εκτός από την ανώφελη σπατάλη Δημοσίου χρήματος, θα σημάνει την συνέχιση της υδροδότησης των Δημοτών με το σημερινό ποιοτικά επιβαρυμένο έως επικίνδυνο νερό.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.
Σας επισημαίνουμε ότι παρά τις παραινέσεις μας προς τις Δημοτικές αρχές για την προώθηση άλλων εφικτών λύσεων, επί τριετία ουδεμία απόφαση ή ενέργεια έλαβε χώρα. Επί πλέον η Δημοτική αρχή αρνήθηκε την διαπιστωμένη ύπαρξη του τοξικού στοιχείου, απειλώντας μάλιστα με μηνύσεις τους πολίτες που διαμαρτύρονταν, υιοθετώντας την αντίστοιχη πρακτική του Δημάρχου Θηβαίων, ο οποίος όμως πρό της συνεχώς διογκούμενης αγανάκτησης των Δημοτών του, αναγκάσθηκε να δώσει λύση. (Πρόσφατα εγκαινιάσθηκαν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού).
Αντίθετα, η Δημοτική αρχή των Βαγίων, το μόνο που έπραξε είναι η εξασφάλιση άδειας ανόρυξης της γεώτρησης που αναφέραμε, λύση της οποίας την επιλογή αδυνατούμε να κατανοήσουμε. Σε περίπτωση δε αποτυχίας έχει προεπιλέξει και δεύτερη εξ ίσου προβληματική και ατελέσφορη θέση.
Για τους ανωτέρω λόγους σας ενημερώνουμε-καταγγέλουμε το προγραμματισμένο «έργο» και σας καλούμε να εξετάσετε υπεύθυνα το όλο θέμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας ότι η Τρίτη 26-01-2010 έχει ορισθεί ως ημέρα επίδοσης προσφορών από εργολήπτες ενδιαφερόμενους να αναλάβουν την εκτέλεση του έργου.
Προτείνουμε συνάντηση με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες προς τους οποίους επιδίδουμε την παρούσα, με σκοπό να βοηθήσουμε στην προώθηση ή και την επιβολή, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, ενδεδειγμένης λύσης το ταχύτερο.
Ο Δήμος Βαγίων, αυτόνομος Δήμος προς το παρόν, αριθμεί 4.500 περίπου κατοίκους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, προμηθεύεται εμφιαλωμένο νερό. Το ίδιο πράττει το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ταυτόχρονα διαβεβαιώνει τους Δημότες ότι δεν υφίσταται ποιοτικό πρόβλημα ή απειλεί με μηνύσεις τους διαμαρτυρόμενους.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας για όποιες περαιτέρω πρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, ευελπιστώντας ότι η παρούσα μας θα αντιμετωπισθεί με την δέουσα προσοχή στον δέοντα χρόνο. Η επικοινωνία μας επιθυμούμε να γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση: vagia.blog@gmail.com

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Οι καταγγέλοντες
(Ονόματα)

4 σχόλια:

Τ. ΜΑΡΚΟΥ είπε...

Δηλώνω παρών. Προσυπογράφω.

Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον είπε...

Μπράβο για την πρωτοβουλία.
Αναδημοσιεύσαμε:http://symparataxi.blogspot.com/2010/01/blog-post_3468.html

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Vagia-gr, μήπως υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής μιας φόρμας υπογραφών στα ελληνικά , ώστε να διευκολυνθεί η συλλογή υπογραφών και μέσα από το Blog αλλά και η ανάγνωση τους από τους αρμοδίους;

dk είπε...

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΑΛΙΑΡΤΟΥ

http://aliartos-city.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html#more