Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Η Ελληνική οικονομία και ο πίθος των Δαναΐδων


[[ δαμ-ων ]]

Τα οικονομικά μέτρα που πήρε και που θα πάρει στο μέλλον η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μοιάζουν με τον πίθο (πιθάρι) των Δαναΐδων. Όσο και να «σφίξει το ζωνάρι» του ο απλός Έλληνας, προκειμένου να «μπαλώσει» τις τρύπες του δημόσιου ελλείμματος, το εγχείρημα φαντάζει σαν να προσπαθεί να γεμίσει τον “πίθο των Δαναΐδων”, στον οποίο όσο νερό και να του ρίξεις, δεν πρόκειται να γεμίσει ποτέ.
Πρώτα, όμως, ας ανατρέξουμε στη μυθολογία μας για να μάθουμε ή να θυμηθούμε ποιες ήσαν οι Δαναΐδες και τι εννοούμε με την έκφραση «πίθος των Δαναΐδων». Οι Δαναΐδες ήταν οι 50 θυγατέρες του μυθικού ήρωα Δαναού. Ας πιάσουμε καλύτερα το κουβάρι του μύθο από τη προγιαγιά Ιώ.
Σε ένα εκτενές τμήμα του «Προμηθέα Δεσμώτη» μαθαίνουμε την τραγική μοίρα της Aργείας κόρης Iώς, προγόνου των Δαναΐδων, που την ερωτεύθηκε ο Δίας, ενώ τη μίσησε παράφορα η Ήρα και τη μεταμόρφωσε σε αγελάδα κυνηγώντας την ανελέητα με τον Oίστρο, την αλογόμυγα, σε μια αγωνιώδη περιπλάνηση από την Eυρώπη στην Aσία, ώσπου έφτασε στην Aίγυπτο. Eκεί με θαυμαστό άγγιγμα του Δία, με την «επαφή» του, γέννησε τον Έπαφο, πρόγονο ενός περίλαμπρου γένους θεϊκών όντων και ηρώων- βασιλιάδων.


Η συνέχεια >> εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: