Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Νερό-δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα (και ... Βάγια-Θεσπιές-Θήβα)



Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό «δηλητήριο» σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους.
Ερευνα που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:

Χαρακτηριστικό στοιχείο των νερών ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων της Θήβας αποτελεί όχι μόνο η παρουσία εξασθενούς χρωμίου (από 3,00μg/l-12,80μg/l) αλλά και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές υδραργύρου. (κλικ στη φωτογραφία για το εξασθενές και Υδράργυρο στο νερό των Βάγιων, Θεσπιων, Θήβών ....)

Ολόκληρο το άρθρο >>> enet

6 σχόλια:

ΠΟΛΙΤΗΣ είπε...

18.2 το Χρώμιο και 2.8 ο Υδράργυρος κύριοι του Δήμου Βαγίων ... μόνο για λόγια είσασταν όταν το χωριό φώναζε. Που είναι το καθαρό νερό που μας είχατε υποσχεθεί ;;

Σχολιαστής είπε...

«Τα βαρέα μέταλλα όταν εισέλθουν στον οργανισμό δρουν συσσωρευτικά» λένε οι επιστήμονες. Υδράργυρος 2,8 με όριο το 1 και χρώμιο 18. Μη ξεγελιόμαστε από το όριο 50. Γιατί 18x80%= 14,4 με όριο το μηδέν για το εξασθενές χρώμιο! Το 80% του χρωμίου που μετριέται στη περιοχή μας είναι εξασθενές γιατί προέρχεται από βιομηχανικές διεργασίες. Μύθος το όριο 50! Αυτό ισχύει για το τρισθενές χρώμιο, που δεν είναι επικίνδυνο.
Όταν πληρώνουμε στον δήμο το νερό, πρέπει να έχουμε την απαίτηση να μη μας δίνουν δηλητήριο! Τελεία και παύλα. Εκεί δε χρειάζεται ούτε κουβέντα, ούτε διαπραγμάτευση γιατί δήθεν κάνουν νέα γεώτρηση. Το νερό που θα βρουν θα είναι μία από τα ίδια!
Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος με βαρέα μέταλλα. Μόνον ένας τρόπος υπάρχει να πιούμε καθαρό νερό: το διυλιστήριο. Το έκαναν στη Θήβα, έστω αν και είχε αντιρρήσεις αρχικά ο Σβίγγος, που έλεγε τα ίδια παραμύθια με τους δικούς μας. Κανείς δήμαρχος δεν κατηγορείται για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Όμως πρέπει να έχει την ευαισθησία, από τη στιγμή που αποκαλύπτεται το πρόβλημα, να δώσει λύση, όσο κι αν στοιχίζει. Να μην κάνει δρόμους, να μην κάνει πλατείες, να μην κάνει πάρκα. Το νερό είναι το υπ’ αριθμό ένα αγαθό που πρέπει να το παρέχει και μάλιστα πρώτα ποιοτικά και μετά ποσοτικά.
Σε λίγους μήνες θα έχουμε δημοτικές εκλογές. Να ορίσουμε τον Σεπτέμβρη μια συνάντηση στο Δημαρχείο, όπου θα επιλέξουμε μια διακομματική επιτροπή, που θα έρθει σε επαφή με όλους τους υποψήφιους δήμαρχους. Όποιος δεσμευτεί πως θα λύσει το άμεσα πρόβλημα, να αφήσουμε τις κομματικές ταμπέλες και δεσμεύσεις και να τον ψηφίσουμε χωρίς να διαρρεύσει ούτε μία ψήφος. Πρόκειται για την υγεία μας, για τη ζωή μας. Αδιαφορούμε για το κόμμα ή τον φίλο. Το κόμμα που υποστηρίζουμε ή ο φίλος που ψηφίσαμε ευθύνονται σε κάποιο βαθμό με την αδιαφορία τους. Αφού χεστήκανε αυτοί για μας, ήρθε ο καιρός να πούμε πως χεστήκαμε κι εμείς γι’ αυτούς.
Ο Υδράργυρος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος, γιατί όπως πολύ σωστά έγραψε αλλού ένας φίλος μας, εκτός από τον καρκίνο προκαλεί στειρότητα στους άντρες. Τι θα κάνουμε, θα στέλνουμε σε τράπεζα σπέρματος τους νέους μας; Ντροπή μας! Να δούμε το πρόβλημα ΤΩΡΑ και σοβαρά, όχι όπως πριν δυο χρόνια. Τώρα ξέρουμε περισσότερα. Ακόμη κι αυτοί που έλεγαν ότι πίνουν νερό της βρύσης αποδείχτηκε πως ήταν μεγάλοι ψεύτες. Ντάνες το νερό στα σπίτια τους. Θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια;

Ανώνυμος είπε...

Τώρα τι μπορούμε να κάνουμε; Μεχρι να αναλάβουν οι "καλλικρατικοί" δημαρχοι, είναι 6 μήνες!!!!! Το δημοτικό συμβούλιο τι άποψη έχει; Ας μιλήσει κάποιος επιτέλους!!!!!

Ανώνυμος είπε...

..........Ερευνα που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:.......
ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2009. Η ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΠΙΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟ ΜΟΡΝΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΔΗΜΟ ΘΗΒΑΣ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΒΑΓΙΑ

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=169806

ΒΑΓΙΑ είπε...

Υπάρχει μια βασική διαφορά Βαγίων -Θήβας. Η απόσταση από το κανάλι Μόρνου. Για να έρθει το νερό από τον Μόρνο στα Βάγια η απόσταση είναι πολύ μεγάλη και επιπλέον θέλει αντλητική υποστήριξη. Επομένως είναι αρκετά δαπανηρό έργο και πολύ φοβάμαι πως θα βρούμε πολλά εμπόδια. Άλλη λύση...