Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Λιγότερα ψώνια, μειωμένη χρήση αυτοκινήτου, λιγότερο κάπνισμα

«Ελλάδα: την οργή διαδέχεται η παραίτηση», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην εφημερίδα Badische Zeitung, όπου ο αρθρογράφος περιγράφει την καθημερινότητα της κρίσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη: «Η κρίση άλλαξε πολύ τη ζωή πολλών Ελλήνων. Έπεσε π.χ. η ζήτηση στα βενζινάδικα στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, διότι η βενζίνη αυξήθηκε μέσα σε μερικούς μήνες γύρω στο 50%. Για να γεμίσεις τώρα το αυτοκίνητο θέλεις 75 ευρώ. Οι περισσότεροι γεμίζουν πια για 10 ή 20 ευρώ.
Ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων βενζίνης κ. Μιχάλης Κιούσης δήλωσε ότι έκλεισαν 600 βενζινάδικα και από τα 8.200 που έμειναν τα 1.000 κινδυνεύουν επίσης με λουκέτο. Οι Έλληνες δεν προσέχουν όμως μόνον να μην ξοδεύουν πολλά λεφτά στη βενζίνη, αλλά περιόρισαν αισθητά και τις αγορές τους: έτσι μειώθηκε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο. 5% μείωση είχαν οι αλυσίδες τροφίμων το πρώτο εξάμηνο.
Και το σημαντικότερο: οι αρειμάνιοι Έλληνες καπνιστές άρχισαν να καπνίζουν λιγότερο. Τα περίπτερα στο κέντρο (Σταδίου) δηλώνουν πως μειώθηκε η αγορά τσιγάρων κατά 30%. Πολλοί περιπτερούχοι σκέπτονται να αντικαταστήσουν τα τσιγάρα με άλλα είδη για να ξεπεράσουν το έλλειμμα. Η αλυσίδα καταστημάτων τροφίμων Ατλάντικ έκανε χθες αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του Νόμου του Πτωχευτικού Κώδικα. Η γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ διαθέτει 145 υποκαταστήματα και χρωστάει γύρω στα 245 εκατομμύρια. Τώρα οι 3.600 εργαζόμενοι τρέμουν για τις θέσεις τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: