Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Bάγια: To εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό

Σχολιαστής είπε...

Στο νερό μας το εξασθενές χρώμιο είναι από 9-12μg/lt, δηλ. τριπλάσιο ή τετραπλάσιο από το αυστηρό καθορισμένο όριο ( όριο: 3μg/lt). Παράλληλα έχουμε και την έρευνα του Παν. Αθηνών, που κατέδειξε ότι στην περιοχή των Οινοφύτων έχει αυξηθεί το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο κατά 25% την τελευταία δεκαετία, λόγω της μόλυνσης του Ασωπού. Ήρθε ο καιρός να ανησυχήσουμε κι εμείς.
Όσα μας έλεγαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας και οι επιστήμονες που έφεραν στην πλατεία πριν από δύο χρόνια, δεν ήσαν φαντασιώσεις. Ούτε έκαναν φτηνή αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε είχαν ταπεινά κίνητρα διεκδικώντας το δήμο Βαγίων (σχέδια που τους χάλασε ο Καλλικράτης). Ας σοβαρευτούμε. Η προπαγάνδα μπορεί να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο. Και η προπαγάνδα, η ασχετοσύνη, το ελληνικό σύνδρομο του «ξερόλα», η μαγκιά του «εγώ δε φοβάμαι τίποτα» μας έφεραν πολύ πίσω.
Αν το Δ.Σ.είχε ακούσει την πρόταση για τοποθέτηση δίπλα στη δεξαμενή διυλιστηρίου, τώρα θα είχαμε καθαρό νερό. Θα είχαμε και βιολογικό καθαρισμό. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος σε βάρος της υγείας μας, και κυρίως σε βάρος των μικρών παιδιών. Ακόμη και να βρουν ποιοτικά καλύτερο νερό στη γεώτρηση της Αγ. Σωτήρας, που κατάντησε σαν της Άρτας το γιοφύρι, αποκλείεται το εξασθενές χρώμιο να είναι κάτω από το όριο.
Στην περιοχή μας το καλύτερο νερό το έχουν στην περιοχή «Κεφαλάρι» στο Μαυρομάτι. Στις μετρήσεις που κάναμε κι εκεί πριν δύο χρόνια, όταν είχαμε δραστηριοποιηθεί για το εξασθενές και ψάχναμε εναλλακτικές λύσεις, βρήκαμε 4μg/lt. Επομένως το διυλιστήριο απομάκρυνσης βαρέων μετάλλων είναι αναπόφευκτο και αναγκαίο. Όσο γρηγορότερα γίνει, τόσο το καλύτερο για την υγεία μας. Με βάση την αναθεώρηση του κανονισμού για το πόσιμο νερό σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μπορούμε ΤΩΡΑ να πετύχουμε ό,τι δεν πετύχαμε μέχρι σήμερα. Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές του Νοέμβρη. Να πιεστούν και να δεσμευτούν οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι στη επίσημη ομιλία τους στην πλατεία των Βαγίων ότι θα δώσουν σύντομα (μέσα στο 2011) λύση στο πρόβλημα του νερού μας. Και όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι δημοτ. σύμβουλοι από τα Βάγια να δώσουν όρκο τιμής πως θα δώσουν ακόμη και την ψυχή τους για το νερό. Μας έχουν ανάγκη, δεν τους έχουμε...
Μετά από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και του Πανεπιστημίου Αθηνών, ΤΩΡΑ είναι η ώρα να απαιτήσουμε να μη δηλητηριαζόμαστε. Μπορούμε, επιτέλους, να συνεννοηθούμε για έναν κοινό αγώνα ΟΛΟΙ οι κάτοικοι, κάνοντας την αρχή γιατί πολλές φορές θα μας στριμώξουν στον τοίχο οι έχοντες την πλειοψηφία στο Δήμο Θηβαίων- μας προορίζουν για χαβούζα του δήμου, ότι άχρηστο και ρυπογόνο θα το πασάρουν στα Βάγια- απαιτώντας το δικαίωμα να μη μας δηλητηριάζουν; ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή. Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ (ΜΕ ΤΑ ΒΑΓΙΑ ΜΕΣΑ) ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΝΗΝΤΑ.
ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΓΙΑΙΟΙ ΝΟΥΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ;
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ.
ΑΛΛΩΣΤΕ, ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ( εκτός από την παθολογία)

Ανώνυμος είπε...

«Λανθασμένοι χειρισμοί στον Ασωπό»



Ο πάτερ Ιωάννης, ο οποίος ηγείται της κίνησης πολιτών για το ζήτημα της μόλυνσης του Ασωπού, σχολίασε σε δηλώσεις του τους χειρισμούς του ΥΠΕΚΑ και των αρμόδιων τοπικών φορέων, καταγγέλλοντας τις πολιτικές που ακολούθησαν.

«Όταν προέκυψε το θέμα, πριν από τρία χρόνια, αντί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει ότι η περιφέρεια παίρνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και χρεώνει το κόστος στους ρυπαίνοντες, έτσι ώστε να γίνουν έργα με την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, ο τότε υπουργός μοίραζε εκατομμύρια ευρώ στους δημάρχους για να φτιάξουν μικρά ταχυδιυλιστήρια, για να τροφοδοτείται ο κάθε οικισμός με καθαρό νερό».

Συνεχίζοντας, ο ιερέας κατηγόρησε τους δημάρχους και τους εργολάβους ότι έκαναν τα έργα μισά και ότι αυτά δεν παρακολουθούνταν επί εικοσιτετραώρου βάσεως, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής έλεγχος για την ποιότητα του νερού «γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που συντάχθηκε στις 14/7/2010».

Μιλώντας για την οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή και για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν εφεξής, είπε: «Πλήρης αποκατάσταση στο οικοσύστημα της περιοχής είναι δύσκολο να επιτευχθεί στη γενιά τη δικιά μας. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μπουν τα θεμέλια, για να γίνει η περιοχή μας ασφαλέστερη και πιο φιλόξενη περιβαλλοντικά».

Υπογράμμισε, δε, ότι πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως: διακοπή της ρύπανσης από τις βιομηχανίες, εξορθολογισμός της αδειοδότησής τους και της λειτουργίας τους και αυστηρός έλεγχος.

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ "ΛΙΓΟΙ" (ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ).
ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ.

ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΖΗΣΑΝ.