Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Λάιος

[[ δαμ-ων ]]

Α΄. Ο Μύθος
Ο γιος του Λάβδακου, έγινε με τα σφάλματά του ο αίτιος των συμφορών των απογόνων του, που οι τραγικοί μας ποιητές παρουσίασαν στις τραγωδίες τους. Ο Λάιος ανακηρύχτηκε βασιλιάς της Θήβας μετά τον θάνατο του Λάβδακου. Όταν όμως έπρεπε να τον διαδεχτεί στο θρόνο ήταν ακόμη μωρό και γι’ αυτό ορίστηκε ως επίτροπος ο Λύκος, που κράτησε πολλά χρόνια την εξουσία. Τον απομάκρυναν από το θρόνο τα εγγόνια του αδελφού του Νυκτέα, ο Αμφίονας και ο Ζήθος. Αναλαμβάνοντας την διακυβέρνηση της Θήβας, οι Θηβαίοι Διόσκουροι, για να κρατήσουν την εξουσία, εξόρισαν τον νόμιμο βασιλιά Λάιο, που αναγκάστηκε να καταφύγει στην Πίσσα της Πελοποννήσου. Εκεί ζήτησε καταφύγιο στο βασιλιά Πέλοπα, ο οποίος πρόθυμα τον δέχτηκε προσφέροντας τη φιλοξενία του, που δυστυχώς αργότερα καταχράστηκε και δεν την τίμησε το εξορισμένο βασιλόπουλο της Θήβας.
Ο Πέλοπας είχε αποκτήσει δυο νόμιμους γιους από την Ιπποδάμεια, τον Ατρέα και τον Θυέστη, κι έναν γιο νόθο από τη νύμφη Αξιόχη, τον Χρύσιππο, πού ήταν ονομαστός για την ομορφιά του. Όπως λένε, ο Λάιος ήταν αυτός που πρώτος στράφηκε στην παιδεραστία. Ερωτεύτηκε τον ωραίο Χρύσιππο καθώς τον μυούσε στα μυστικά των αρμάτων, μαθαίνοντάς του την τέχνη της αρματοδρομίας.
Έφτασαν στο Λάιο τα νέα πως οι σφετεριστές του θρόνου, τα αδέλφια Αμφίονας και Ζήθος, είχαν στο μεταξύ πεθάνει, κι έτσι ως νόμιμος βασιλιάς έπρεπε να επιστρέψει στην πατρίδα του, να αναλάβει τα σκήπτρα της εξουσίας. Όμως είχε κυριευτεί από το πάθος του για το γιο του Πέλοπα και δεν μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτόν. Γι’ αυτό βρήκε την ευκαιρία, κάποτε που είχε πάει στη Νεμέα να λάβει μέρος στους αγώνες αρματοδρομίας, να αρπάξει στο άρμα του τον Χρύσιππο, που κι αυτός είχε πάει να αγωνιστεί, κι έτσι μ’ αυτή την απαγωγή τον έφερε μαζί του στην πόλη που βασίλευε, στη Θήβα.
Ο Πέλοπας, που υπεραγαπούσε τον Χρύσιππο, έχοντάς του ιδιαίτερη αδυναμία, ξεκίνησε πόλεμο για να ξεπλύνει τη ντροπή κατά του Λάιου, τον οποίο νίκησε και πήρε πίσω τον γιο του. Αν και ο πατέρας συγχώρησε τον παραστρατημένο γιο του, τα αδέλφια του Ατρέας και Θυέστης θέλησαν να τιμωρήσουν για την πομπή του τον Χρύσιππο, που δέχτηκε να γίνει ερωμένος του βασιλιά της Θήβας.
Η βασίλισσα Ιπποδάμεια, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη αγάπη του Πέλοπα προς τον Χρύσιππο, φοβήθηκε μήπως ο νόθος γιος παραμερίσει τα παιδιά της από το θρόνο και πάρει αυτός τη βασιλεία. Έπεισε λοιπόν τον Ατρέα και τον Θυέστη να σκοτώσουν τον ετεροθαλή αδελφό τους, που τον έπνιξαν σ’ ένα πηγάδι.

Η συνέχεια >>> εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: