Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η αναδιάταξη χρέους απαιτεί και συγκεκριμένους διακανονισμούς

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βίλεμ Μπούιτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup σε θέματα ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση των χρεών της κατά το ήμισυ» υπογραμμίζει: «Από οικονομικής άποψης μια γρήγορη αναδιάταξη του χρέους θα ήταν η καλύτερη λύση.
Από πολιτικής όμως όχι. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μείωση των χρεών της κατά το ήμισυ. Πάνω από το μισό του ελληνικού χρέους όμως, που αγγίζει περίπου τα 360 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται συστημικές τράπεζες, ασφάλειες και μια σειρά συνταξιοδοτικά ταμεία που είναι όμως καλά δικτυωμένα πολιτικά.
Η αναδιάταξη του χρέους θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτα προβλήματα που θα καθιστούσαν αναγκαία μια νέα κρατική στήριξη. Κάτι που επιθυμούν να αποφύγουν οι πολιτικοί, ώστε μεταξύ άλλων να δώσουν χρόνο στις τράπεζες να προετοιμαστούν για τις απώλειες.
Επιπλέον στην ΕΕ επεξεργάζονται ήδη ένα ενιαίο καθεστώς διακανονισμού για τις συστημικές τράπεζες, το οποίο θα διευκολύνει την ελεγχόμενη αναδιάταξη χρέους.
Αυτή είναι η μοναδική αιτία για να περιμένει κανείς: να αναβληθεί η αναδιάταξη χρέους μέχρι να θεσπιστεί το παραπάνω πλαίσιο.»

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: