Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Οι Τουρκοκύπριοι κατά της Τουρκίας;

«Σε αναστάτωση οι Τουρκοκύπριοι – μαζικές κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής λιτότητας και της κατοχής», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του Γκερντ Χέλερ στην εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger που αναφέρεται στις πρόσφατες διαδηλώσεις.
«Επιτρέπεται ένας Τουρκοκύπριος να κρατά τη σημαία της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ανήκουν και τα κατεχόμενα από το 1974; Όχι, εκτιμά ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, διότι σημαίνει αγνωμοσύνη και πρέπει να τιμωρείται.
Η αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού αφορά τη διαδήλωση που έγινε στο τέλος Ιανουαρίου από 28 συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις στον τουρκοκυπριακό τομέα της διχοτομημένης Λευκωσίας.
Αφορμή για τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις ήταν η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Έρογλου που εφαρμόζεται κατόπιν οδηγιών της Τουρκίας.
Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου πρέπει να συρρικνώσει δραστικά τον δημόσιο τομέα και τα συνδικάτα φοβούνται το χάσιμο δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.»
Το ρεπορτάζ αναφέρεται διεξοδικά στη διαδήλωση και καταλήγει: «Πολλοί Τουρκοκύπριοι δεν απορρίπτουν μόνον τα μέτρα λιτότητας, αλλά δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε την πολιτική κηδεμονίας εκ μέρους της Τουρκίας.
Τα συνδικάτα διοργανώνουν τώρα στρατηγικές απεργίες, όπως τις λένε, ενώ μια σειρά σχολεία και υπηρεσίες είναι ήδη κλειστά.»

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: