Η κατανάλωση ενός μήλου καθημερινά ρίχνει το επίπεδο της οξειδωμένης «κακής» χοληστερόλης (LDL) και απομακρύνει την επίσκεψη σε καρδιολόγο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που έγινε σε μια ομάδα υγιών ατόμων 40 έως 60 ετών, έδειξε ότι όσοι έτρωγαν ένα μήλο κάθε ημέρα επί ένα μήνα, εμφάνιζαν μείωση έως 40% της οξειδωμένης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνης, δηλαδή της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με σκλήρυνση των αρτηριών του αίματος και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφολογίας Ρόμπερτ ΝτιΣιλβέστρο του πανεπιστημίου του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγιεινής διατροφής "Journal of Functional Foods", αποδίδουν την ευεργετική δράση των μήλων στις αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχουν.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής (κάψουλες) με πολυφαινόλες, καθώς η προστατευτική δράση υπάρχει μεν πάντα, αλλά είναι μικρότερη από ό,τι αν τρώει κανείς τα ίδια τα μήλα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει είτε ότι τα μήλα περιέχουν και άλλες ωφέλιμες ουσίες κατά της LDL πέρα από τις πολυφαινόλες, είτε ότι οι τελευταίες απορροφώνται καλύτερα από τον οργανισμό όταν καταναλώνονται με την μορφή τροφίμου και όχι απομονωμένου εκχυλίσματος σε κάψουλα. Όμως, για όσους δεν τρώνε καθόλου μήλα, τέτοια διατροφικά συμπληρώματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου