Από τον πρώτο χρόνο της φοίτησης μου στο Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη, μαθαίνοντας τους ρύπους και τις πηγές ρύπανσης των υδάτων υπέθετα ότι οι συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών, λόγω αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων, στο νερό του Δήμου Βαγίων θα ήταν υψηλές. Θα άγγιζαν ή θα ξεπερνούσαν τα επιτρεπόμενα όρια.
Επίσης πίστευα ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο εκεί αλλά επεκτείνεται και στoν τρόπο χλωρίωσης.
Η αποτελεσματική απολύμανση του νερού απαιτεί ελέγχους και τακτικές μετρήσεις. Το χλώριο που προστίθεται πρέπει να είναι το απολύτως απαραίτητο, διαφορετικά δημιουργούνται καρκινογόνες ενώσεις λόγω της περίσσειας χλωρίου.
Έχοντας αυτή τη γνώση, μου δημιουργήθηκαν απορίες σχετικά με :
- Το ποιος κάνει την χλωρίωση
- Τι μετρήσεις γίνονται πριν και μετά την χλωρίωση
- Αν υπάρχει χλωριωτής πρέπει να κατά διαστήματα να ελέγχεται αν έχει απορυθμιστεί, αν λειτουργεί σωστά και αν απαιτείται αλλαγή κάποιας παραμέτρου. Ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό;
Για παράδειγμα στον Βιολογικό Καθαρισμό της Καστοριάς που τον είχαμε επισκεφθεί με το τμήμα μου, είχαν αυτόματο χλωριωτή που απολύμανε το νερό της εξόδου του τελικού σταδίου επεξεργασίας.
Κατά ένα μέρος το νερό πήγαινε στο δίκτυο της ύδρευσης και το υπόλοιπο κατέληγε στην λίμνη.
Γινόταν έλεγχος σε καθημερινή βάση με μετρήσεις, από Μηχανικό Περιβάλλοντος.
Επίσης το Εργαστήριο Επεξεργασίας και Διάθεσης Υγρών Αποβλήτων όπου έκανα την πρακτική μου, ήταν υπεύθυνο για την διενέργεια οικοτοξικών αναλύσεων.
Δηλαδή οι μετρήσεις που γίνονταν δεν αφορούσαν το ρυπαντικό φορτίο του πόσιμου νερού, αλλά τις επιδράσεις των ρύπων σε χαρακτηριστικούς μικροοργανισμούς (π.χ. δάφνια) των υδάτινων οικοσυστημάτων.
Έτσι είχαμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Όλα τα παραπάνω μου δημιούργησαν την υποψία για την όχι και τόσο καλή ποιότητα του πόσιμου νερό του Δήμου Βαγίων.
Η πραγματικότητα όμως ξεπέρασε την φαντασία. Κυκλοφορούν φήμες για ανίχνευση ποσοτήτων εξασθενούς χρωμίου.
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα κάτι τέτοιο διότι το χρώμιο είναι ρύπος που προέρχεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Με δεδομένο ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν βιομηχανίες, αν επαληθευθεί αυτή η φήμη, νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες προς πολλές κατευθύνσεις. Υπεύθυνοι δεν είναι μόνο οι ρυπαντές αλλά και όσοι δεν έπραξαν τα δέοντα για την διαφύλαξη της ποιότητας του πόσιμου νερού.
Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν έλεγχοι και να δοθούν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα των αναλύσεων.
Επιβάλλεται να γνωρίζει κάθε δημότης τι νερό πίνει.
Ενδιαφέρον θα είχε να δοθούν στη δημοσιότητα οι μετρήσεις που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια για να δούμε αν και κατά πόσο μεταβλήθηκε η ποιότητα του πόσιμου νερού.
Είναι ευθύνη και υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής να προβαίνει στις απαραίτητες διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την δημόσια υγεία.
Ακόμα και αν δεν έχουν οι ίδιοι την γνώση που απαιτείται πάνω σε τόσο εξειδικευμένα θέματα οφείλουν να προσφύγουν σε επιστημονικές ομάδες και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Εκεί θα βρουν αρκετές απαντήσεις.
Δεν θέλω να αναφερθώ για άλλη μια φορά στις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την ύπαρξη ρυπαντικού και ιδιαιτέρως τοξικού φορτίου στο πόσιμο νερό, γιατί λίγο ως πολύ έγιναν αυτά γνωστά όταν πριν από κάποιους μήνες από το ίδιο πρόβλημα αναστατώθηκε ο Δήμος της Θήβας.
Θέλω όμως να εκφράσω έναν προβληματισμό. Αναρωτιέμαι πόσο αψήφιστα παίρνουν την αξία της ανθρώπινης ζωής και την διαφύλαξη των μελλοντικών γενεών όχι μόνο το ιδιωτικό κεφάλαιο που στον βωμό του εύκολου κέρδους δεν προβλέπει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και οι αρχές κάθε τόπου που ολιγωρούν και εθελοτυφλούν.
Στην δική μου γενιά παρέδωσε η προηγούμενη έναν κόσμο με προβλήματα. Με ένα περιβάλλον που νοσεί.
Σπατάλησε του φυσικούς πόρους.
Ο αέρας, το έδαφος, το νερό είναι πλούσια σε τοξικούς και καρκινογόνους ρύπους.
Η λειψυδρία και η ερημοποίηση έχουν αρχίσει να φαίνονται από τώρα.
Δεν θα μας σώσει κάποιο θαύμα αλλά εμείς οι ίδιοι.
Το μέλλον του τόπου μας απαιτεί να σεβαστούμε το περιβάλλον.
Να κάνουμε εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και ενέργειας, να προωθήσουμε τις Α.Π.Ε. – ζούμε σε μια χώρα που ο Αίολος και ο Ήλιος μας προίκισαν απλόχερα.
Να διαχειριζόμαστε ορθολογικά τα απόβλητα μας φτιάχνοντας ΧΥΤΥ και να λειτουργήσουν επιτέλους οι βιολογικοί καθαρισμοί σε κάθε δήμο.
- Να μειώσουμε τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα
- Να μην σπαταλάμε άσκοπα το νερό
- Να στραφούμε σε βιολογικές καλλιέργειες
- Να σχεδιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου με γνώση και σύνεση
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου! Το περιβάλλον πρέπει να γίνει προτεραιότητα των πολιτών και της εξουσίας κάθε μορφής και βαθμίδας. Μόνο έτσι η δική μου γενιά και οι επόμενες θα μπορούν να σχεδιάσουν το δικό τους ¨αύριο¨.
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες οι αναφορές του άρθρου για το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα του Χρωμίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πολίτες να απαιτήσουν:
Να υπάρξει άμεση ενημέρωση απο το Δήμο
Μπράβο, κτύπησες το φίδι στο κεφάλι.Η νέα γενιά μπροστά με γνώση, δύναμη,αυτοπεποίθηση.Άνοιξες ένα μεγάλο θέμα .
ΑπάντησηΔιαγραφήΆκούεικανείς στο Δήμο τέλος πάντων;
Πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο άρθρο. Δϊνει ορισμένες κατευθύνσεις προς τις οποίες πρέπει να στραφεί η συζήτηση και η προσοχή όλων, ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας, με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ βιώσιμη ανάπτυξη - αειφόρος, όπως όλο και πιο συχνά ακούμε τελευταία - μιας περιοχής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από τις πολιτικές αποφάσεις που παίρνουν οι κυβερνήσεις, από τις αποφάσεις των τοπικών αρχών, από τις πιέσεις που δέχονται οι προηγούμενοι από τους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς, αλλά και από τη στάση των πολιτών. Οι πολίτες με την ψήφο τους, με τις διαμαρτυρίες, τη συμμετοχή στο κοινωνικό και πολιτικό γίνγεσθαι κλπ επηρεάζουν αναμφίβολα την εξέλιξη των κοινωνιών. Γι' αυτό και αντί να αλληλοκατηγορούμαστε για όσα έγιναν στο παρελθόν, ας καταθέτουμε τον προβληματισμό μας και ας προτείνουμε λύσεις, ώστε να δούμε τα προβλήματα στις παραγματικές τους διαστάσεις και να προσπαθήσουμε με σύνεση και ευθύνη να τα αντιμετωπίσουμε. Το παρόν άρθρο "Χρώμιο και στα Βάγια;" κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ;ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ; ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΓΙΑ ΤΟ ΟΛΙΚΟ ΧΡΩΜΙΟ ΕΙΝΑΙ 14 ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ;ΑΝ ΝΑΙ, ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλό.Δίχνειτο δρόμο για να
ΑπάντησηΔιαγραφή" προθερμανθεί " η νέα γενιά των stage,των 600e,της ανασφάλιστης εργασίας,της ημιαπασχόλησης.Τι περιμένετε ρε....,δεν ξέρετε οτι οι συντάξεις του παππού και της γιαγιάς που πρίν 30 χρόνια δούλευαν στα εργοστάσια τελειώνουν μαζίμε τη ζω'η τους; Ετσι θα κάνετε οικογένεια;
ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ. ΜΠΡΑΒΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο νερό ήταν πρόβλημα καιτο έβαλες τώρα πού έπρεπε.Πως εξηγούνται τόσοι καρκίνοι;Διάβαζα οτι ο θεός εδωσε ολα τα χημικά στοιχεία και οδιάβολος ένα ,ΤΟ ΧΛΩΡΙΟ.Ο Δημος να βάλει το θέμα του νερου.Αν όχι να το φέρουν οι 5 της αντιοπλίτευσης και να έχεις εσ'υ το λόγο ,να μας πείς την αλήθεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτά πού Διαβάζουμε στά άλλα ανώνυμα σχόλια σχόλια μας πιάνει αηδία.Να φύγουν όλοι αυτοί. Συνέχισε όπως ξεκίνησες, με πιό θάρος και μή φοβάσαι.Πάντως έκανες καλή αρχή.
ΑπάντησηΔιαγραφή*ΣΦΙΓΓΕΙΟΣ*
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΒΑΓΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒLOG ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΤΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΛΑΜΠΕΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΟΟΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ.ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 7 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΑΓΙΩΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΥΠΝΗΣΕ!!!!!!!!!!! ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ. ΕΔΩ Ο ΚΟΣΜΟ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΞΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑ ΑΥΤΟΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυζήτηση της με αριθμό 62/15-10-2007 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την προστασία του Ασωπού ποταμού κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Στις 5-10-2007 ο κύριος Υπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την προστασία του Ασωπού ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής. Ανάμεσα σ’ αυτά, η παρακολούθηση ποιοτικά και ποσοτικά των υπογείων και επιφανειακών υδάτων και η εγκατάσταση σταθμών παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα Οινόφυτα και στην ανατολική Αττική.
Εν όψει του γεγονότος ότι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα δημιουργεί τεράστιο και οξύ πρόβλημα για την ποιότητα της ζωής, την υγεία αλλά και την γεωργική οικονομία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και ειδικότερα του Ωρωπού, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Πότε έχει προγραμματιστεί η έναρξη της ποιοτικής και ποσοτικής παρακολούθησης των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων και πόσο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη παρακολούθηση;2) Εκτός της ποιότητας των υδάτων, πότε θα ερευνηθούν και οι τυχόν επιδημιολογικές συνέπειες της μολύνσεως του Ασωπού ποταμού;».
Ο Υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Καλογιάννης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε και ευχαριστώ και το Σώμα που συναίνεσε να δοθεί προτεραιότητα στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης.
Κυρίες και κύριοι, για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού έχουν ανακοινωθεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μέτρα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Συγκεκριμένα, έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Επανεξετάζουμε προς το αυστηρότερο τα επιτρεπόμενα όρια των επικίνδυνων ουσιών στα υγρά απόβλητα. Ανατίθεται μελέτη για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών επεξεργασμένων αποβλήτων. Οριοθετούμε την κοίτη του Ασωπού. Προχωρά η ύδρευση από τον αγωγό του Μόρνου της Ε.ΥΔ.Α.Π. των Δήμων Οινοφύτων, Σχηματαρίου, Τανάγρας και Αυλίδος.
Και, βεβαίως, ένα από τα θέματα, τα οποία έχουν εξαγγελθεί και υλοποιούνται, είναι η παρακολούθηση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής.
Για το θέμα αυτό αναφέρω συγκεκριμένα ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. υλοποιεί το έργο: «Ανάπτυξη εργαστηριακής υποδομής και εργασίας παρακολούθησης της ποιότητας των νερών», με χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Το πρόγραμμα αφορά στον έλεγχο των εσωτερικών επιφανειακών νερών της χώρας και όλες τις παραμέτρους ρύπανσης. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από πέρυσι και οι δειγματοληψίες γίνονται ανά τρίμηνο. Στο πρόγραμμα αυτό είναι ενταγμένος ο Ασωπός με τρία σημεία δειγματοληψίας, ανάντι των Οινοφύτων, στο ύψος της γέφυρας της εθνικής οδού και ενδιάμεσα από τα δύο αυτά σημεία.
Το πρόγραμμα έχει ανατεθεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους, σε συνεργασία με τις Δ.Ε.Υ.Α. Λάρισας και Ηρακλείου και σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα, τόσο των μετρήσεων όσο και των αναλύσεων, η ποιότητα των νερών του Ασωπού παρουσιάζει μια επιβάρυνση στη φυσική του ροή, κυρίως κατάντι των Οινοφύτων. Αναφέρομαι σε επιβάρυνση στις φυσικοχημικές παραμέτρους, όπως είναι το χρώμα, το διαλυμένο οξυγόνο, η αγωγιμότητα, τα χλωριόντα, το COD κ.λπ..
Πρέπει, όμως, να τονίσω ότι οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου και του συνολικού χρωμίου, είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν τίθεται δηλαδή κανένα θέμα. Το εξασθενές χρώμιο δεν είναι παράμετρος, η οποία μετράται με το συγκεκριμένο Πρόγραμμα.
Το Πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται και για το επόμενο και για το 2008.
Για τα υπόγεια νερά, το Ι.Γ.Μ.Ε. εκπονεί υδρογεωλογική έρευνα, με σκοπό τη διερεύνηση της φύσης, αλλά και του μεγέθους της έκτασης της ρυπαντικής επιβάρυνσης, των υπόγειων υδροφορέων της περιοχής. Η έρευνα περιλαμβάνει και δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις. Σε συνδυασμό δε, με τα στοιχεία τα οποία έχει ήδη το Ι.Γ.Μ.Ε., θα αποτυπώσουν με σαφήνεια την ποιοτική κατάσταση των υδάτινων χώρων της περιοχής.Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Ο συνάδελφος κ. Βορίδης έχει το λόγο.:
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Κύριε Υπουργέ, έχω πλήρη γνώση των δελτίων τύπου του Υπουργείου σας. Εξάλλου δεν χρειαζόταν ερώτηση, για να με ενημερώσετε γι αυτό, εν όψει και του ότι έχουν θέσει το θέμα αυτό -σε προηγούμενες ερωτήσεις για τον Ασωπό- οι συνάδελφοι του Κ.Κ.Ε. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και έχουν λάβει μια παρόμοια απάντηση. Επειδή την έχω ακούσει την απάντησή σας στο παρελθόν και επειδή η απάντησή σας αφορά σε πράγματα, τα οποία γινόντουσαν κατά το παρελθόν και ενδεχομένως συνεχίζουν να γίνονται, πλην όμως αυτά, δεν ήσαν επαρκή για να αποτρέψουν την μόλυνση, η οποία εμφανίστηκε και γνωρίζετε το ζήτημα ότι υπήρξαν δύο μετρήσεις σε δύο γεωτρήσεις που εμφάνισαν αυξημένο και μάλιστα πολύ εξασθενές-χρώμιο.
Υπέθεσα ότι το Υπουργείο κατόπιν αυτής της κατάστασης, η οποία έχει συνεγείρει τον κόσμο της περιοχής και νομίζω δικαίως, ταυτόχρονα δημιουργεί και μια πρόσθετη αγωνία και ένα πρόσθετο πρόβλημα για το ζήτημα της διατροφικής αλυσίδας και εάν θέλετε αυτό δεν αφορά πια μόνο τον τόπο στον Ωρωπό, ούτε αφορά μόνο την ανατολική Αττική, αλλά μας αφορά άμεσα όλους. Το ερώτημα λοιπόν που έθεσα, είναι εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτών των πρόσθετων μέτρων, τα οποία έχει εξαγγείλει το Υπουργείο, ή απλώς το Υπουργείο τα εξήγγειλε σε μια κατεύθυνση κατευνασμού μιας ανησυχούσας κοινής γνώμης στην περιοχή.
Από αυτά τα οποία μου είπατε, εγώ δεν διαπίστωσα κάποιον πρόσθετο αν θέλετε σχεδιασμό από αυτά τα οποία ήδη γίνονται. Αναφερθήκατε πάλι στις μετρήσεις, οι οποίες είναι οι γνωστές μετρήσεις και οι οποίες προφανώς, δεν είναι επαρκείς, για να αναδείξουν το πρόβλημα. Έχετε δεσμευθεί με το δελτίο τύπου σας ότι πρόκειται να προβείτε σε άμεσο έλεγχο, που σημαίνει κάτι πρόσθετο από τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα του 2006 στα οποία αναφέρεσθε –πού είναι αυτό;- και ζήτησα το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, διότι δεν αρκεί η εξαγγελία, αλλά συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να αρχίσετε να μετράτε, ώστε να ξέρουμε ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή.Επ’ αυτών, με συγχωρείτε κύριε Υπουργέ, αλλά θεωρώ ότι δεν έχω λάβει απάντηση και να σας ενημερώσω κιόλας ότι εάν συνεχίσει να μην απαντά το Υπουργείο, θα επανέλθω με μορφή επερωτήσεως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Βορίδη.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για δυο λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων):
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την επιθετικότητα του κυρίου συναδέλφου. Τα μέτρα, κύριε συνάδελφε, που εξήγγειλε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είναι όλα καινούργια. Το ότι γίνονταν έλεγχοι στην περιοχή του Ασωπού, ασφαλώς είναι γνωστό. Γινόταν από το 2004 και έχουμε καταθέσει στη Βουλή επανειλημμένα αναλυτικά στοιχεία. Εντατικοποιούμε τους ελέγχους από τη στιγμή που έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
Προχωράμε στα έργα ύδρευσης των δήμων της περιοχής –όταν παρουσιάστηκε πρόβλημα με το εξασθενές χρώμιο- από τον αγωγό του Μόρνου.
Οι διαδικασίες έχουν κινηθεί τον τελευταίο μήνα. Κάναμε επανειλημμένες συσκέψεις με τους φορείς της περιοχής, Δημάρχους, Νομάρχες, Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας και Ε.Υ.Δ.Α.Π. και έχουν δρομολογηθεί αυτά τα έργα.
Προχωράμε στην οριοθέτηση της κοίτης του Ασωπού. Προχωράμε στην ανάθεση της μελέτης κατασκευής δικτύου αποχέτευσης των βιομηχανικών αποβλήτων. Προχωράμε δηλαδή και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, τις οποίες θα έπρεπε να έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και καιρό, οι δήμοι και οι νομαρχίες της περιοχής, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν μεγάλες και βαριές ευθύνες και θα πρέπει επίσης να τις αναλάβουν. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κήρυξε αυτό το έργο ως εθνικού επιπέδου, με απόφαση του Υπουργού, ακριβώς για να δείξει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα. Θα πρέπει όμως να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες.
Με ρωτάτε για τις επιδημιολογικές μελέτες. Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Με ρωτάτε για την τροφική αλυσίδα.
Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε όλα αυτά τα θέματα τα οποία θέτετε. Σε ό,τι αφορά όμως τα υπόγεια και επιφανειακά νερά, ήμουν πολύ σαφής. Σας έδωσα χρονοδιάγραμμα και σας είπα πως σε ό,τι αφορά τα επιφανειακά νερά οι μετρήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.
Γίνονται ανά τρίμηνο και έχουμε πλήρη στοιχεία πλέον έτσι ώστε να γνωρίζουμε και εμείς με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η απορρύπανση του ποταμού.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
…………………………………………………………………………………………
"Τυχαία" επιλογή, από τον κύκλο των επερωτήσεων και τα Πρακτικά του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θαυμάστε τις απαντήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ:
"Προχωράμε","επανεξετάζουμε", "μελετάμε", "αναθέσαμε", όλα σε χρόνο Μέλλοντα διαρκείας...
Μάθαμε τι θα γίνει αλλά παραμείναμε τελείως ανημέρωτοι γαι όσα δεν έγιναν... Και αν δεν είχε αναδειχθεί το θέμα από τα ΜΜΕ, η ενημέρωσή μας θα ήταν απόλυτο και ολοστρόγγυλο {0}...
Όσο ΑΦΟΡΆ τα "βαρέα μέταλλα" και το συνολικό χρώμιο είναι η συγκέντωσή τους, σε "συνολικά χαμηλά επίπεδα" (SIC!!)...
Για την επίδραση στη διατροφική αλυσίδα ακόμη σαφέστερη η απάντηση: "Ρωτήστε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης..." (SIC!!!) Και επιπλέονν δεν φταίει το ΥΠΕΧΩΔΕ που καλείατι να κάνει δουλςιά τώρα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον τομέα αυτό... Απλά παράγματα ρωτάνε και μόνο απαντήσεις δεν δίνονται, αλλά αν του έκαναν ένα ερώτημα του τύπου: Εσύ κ. Υπουργέ θάπινες αυτό το "νερό";
Ή αφού διαγνώσατε "πλημμελή" εκτέλεση των καθηκόντων της Νομαρχίας Βοιωτίας, για το χρώμιο στον ΑΣΩΠΌ ΚΑΙ ΌΧΙ ΜΌΝΟ, γιατί δεν την εγκαλείτε για πράξεις και εγκληματικές παραλείψεις ;
Αν λοιπόν αυτά τα τραγελαφικά λοιπόν συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή,και μάλιστα αφορούν μια τεράστια βιομηχανική ζώνη και την υγεία χιλιάδων κατοίκων και εργαζόμενων φαντασθείτε τι θα γίνεται σε περιοχές "δεύτερης σημασίας" όπως τα Βάγια...
Μήπως άραγε οι κάθε λογής αρμόδιοι "εντός, εκτός και επί τα αυτά", περιμένουν να γιγαντωθεί το θέμα (και) των ΒΑΓΊΩΝ και της ποιότητας του νερού, για να δει το φως της δημοσιότητας και να "κλέψει" δημοσιότητα;
Διαφορετικά δεν θα έπρεπε να είχαν "προκάνει";
Αλήθεια και ειρήσθω εν παρόδω, την χλωρίωση του νερού των Βαγίων ποιος την επιμελείται;
Έχει ειδικές γνώσεις;
{Τάδε έφη "SFIGGA"}
ΤΕΛΕΥΤΕΑ ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΑΓΙΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τηλεφώνημα στην υπηρεσία ύδευσης του Δήμου μάθαμε ότι ο Μάριος και ο Πιτσιούνης ρίχνουν το χλώριο.Ξέρουν λένε γιατί τους πήγαν επι Δούση σε σεμινάριο.Αυτά τα ρωτήσαμε γιατί με τα όσα γράψατε1:57 ανησυχίσαμε
ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΣΥΧΑΣΕΣ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα είναι, που η ανησυχία χτυπάει "κόκκινο" για την χλωρίωση του νερού των ΒΑΓΊΩΝ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ακριβώς ο τρόπος που περιγράφεται, "ΡΊΧΝΟΥΝ" (το χλώριο), μάλλον, τα δείχνει και τα λέει όλα!!!
Ποιος άραγε μετά από αυτά νοιώθει ασφαλής;
ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφή