Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Αυτοψία στη Χαιρώνεια για το εργοστάσιο ενέργειας


Από το ΕΘΝΟΣ online

Ενέργεια ή αρχαία; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που κλήθηκε να γνωματεύσει τελευταίο σε μια υπόθεση που έπρεπε να είχε λάβει γνώση και να είχε γνωματεύσει πρώτο.
Το θέμα αφορά στην κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου στην περιοχή Αγιος Βλάσιος στον Δήμο Χαιρώνειας Βοιωτίας από την εταιρεία ΕΝΕΛΚΟ (σύμπραξη της ιταλικής εταιρείας ΕΝΕΛ και του ομίλου Κοπελούζου).
Η απάντηση του ΚΑΣ ήταν, προς το παρόν, αυτοψία.
Το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρει ότι η εταιρεία είχε πάρει προεγκρίσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 2001. Το 2003 ξαναπήρε άδεια ηλεκτροπαραγωγής. Το 2007 η εταιρεία καταθέτει περιβαλλοντική μελέτη και ανεβάζει την ισχύ από τα 340 στα 447 μεγαβατ.
Η μελέτη εγκρίνεται, η εταιρεία παίρνει την άδεια και βγαίνει κοινή υπουργική απόφαση από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Τότε είναι που ενημερώνεται το ΥΠΠΟ. Οι υπηρεσίες του σημειώνουν ότι υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι -όλοι καταγεγραμμένοι από τον περιηγητή Παυσανία- οι οποίοι είναι ορατοί από την περιοχή όπου γίνεται το εργοστάσιο.
Το 2007, επίσης, προκηρύχθηκε διαγωνισμός από φορέα που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, τον Διαχειριστή Περιοδικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για όλη τη Νότια Ελλάδα, για 12 έτη. Από αυτόν τον διαγωνισμό νικήτρια αναδείχθηκε η ΕΝΕΛΚΟ.
Στην περιοχή βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Χαιρώνειας (830 μέτρα από την εγκατάσταση). Εκεί έγινε η μάχη όπου ο ιερός λόχος των Θηβών ηττήθηκε από τους Μακεδόνες το 438 π.Χ. Επίσης, η Ακρόπολη του Αρχαίου Πανοπέα, τα Αρχαία Δαύλεια, ο Κάμπος του Μαυρονερίου όπου υπάρχουν πολλές αρχαίες θέσεις και ο χώρος όπου το 86 π.Χ. έγινε η μάχη ανάμεσα στους Ελληνες και τους Ρωμαίους, υπο τον Σύλλα.
Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Χαιρώνειας και οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία του έργου καθότι θεωρούν ότι θα υποβαθμιστεί η περιοχή τους κι από γη υψηλής παραγωγικότητας θα μετατραπεί σε βιομηχανική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: