Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Στο σκοτάδι τα πρόστιμα



Τελικά, πληρώθηκαν ή όχι τα πέντε πρόστιμα που επέβαλε ο Γ. Σουφλιάς σε βιομηχανίες της περιοχής Ασωπού;

Τον περασμένο Νοέμβριο το ΥΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωνε ότι όλα «έχουν βεβαιωθεί κανονικά από τις εφορίες και έχουν εισπραχθεί». Ωστόσο, έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαψεύδει το υπουργείο και αναφέρει ότι τα πρόστιμα είχαν εισπραχθεί στην «πλειοψηφία των υποθέσεων» χωρίς να προσδιορίζει ποιες βιομηχανίες δεν τα έχουν καταβάλει.

*Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιφάσκουν οι πληροφορίες που δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και αφορούν την επιβολή προστίμων για το περιβαλλοντικό σκάνδαλο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γενικός επιθεωρητής περιβάλλοντος, Ι. Δερμιτζάκης, υποστήριξε ότι από τον Αύγουστο του 2007 η υπηρεσία εισηγήθηκε κυρώσεις συνολικού ύψους 3.280.000 ευρώ περίπου».

Αντιφατικές δηλώσεις

Ομως η πρόσθεση όσων ανακοινώθηκαν επίσημα μέχρι σήμερα βγάζει ως αποτέλεσμα 2.058.000 ευρώ! Το θέμα, όμως, είναι ο εντυπωσιασμός. Ετσι, στις 23 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Στ. Καλογιάννης, ισχυρίστηκε ότι «από το Σεπτέμβριο του 2007 το συνολικό ύψος των προστίμων είναι 3,5 εκατ. ευρώ». Φαίνεται δεν είχε ακούσει τη δήλωση του Γ. Σουφλιά πριν από ένα χρόνο ότι «από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 2 εκατ. ευρώ σε 43 επιχειρήσεις». Ποιος λέει την αλήθεια και ποιος ψέματα;
Σε πίνακα που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα AsoposSoS, τα πρόστιμα που έχουν ανακοινωθεί αντιστοιχούν στο 2,39% των κερδών των επιχειρήσεων (βάσει των ισολογισμών του 2006).

*Την περασμένη βδομάδα η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε τρία νέα πρόστιμα έπειτα από εισηγήσεις των επιθεωρητών. Αφορούν τις εταιρείες «Europa Profil Αλουμίνιο» (64.500 ευρώ), «Aluminco» (64.000) και «Alapis Crop Science» (66.500). Οι δύο πρώτες εδρεύουν στα Οινόφυτα και είχαν τιμωρηθεί στο παρελθόν για ρύπανση με εξασθενές χρώμιο.

*Στο μεταξύ, προσφυγές στο ΣτΕ κατά έξι μεγάλων εταιρειών της περιοχής Οινοφύτων κατέθεσαν κάτοικοι, το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού (ΙΤΑΠ) και ο σύλλογος «Πολίτες για την Αειφορία -Περιβάλλον - Υγεία - Πολιτισμός». Στηριζόμενοι στις περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από τους επιθεωρητές απευθύνθηκαν στο ανώτατο δικαστήριο ώστε να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία των βιομηχανιών.

Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν την αδράνεια της νομαρχίας Βοιωτίας και ζητούν από το ΣτΕ να την αναγκάσει να λάβει εκείνα τα μέτρα που ο νόμος την υποχρεώνει όταν διαπιστώνεται ρύπανση του περιβάλλοντος και ειδικότερα του υδροφόρου ορίζοντα. Οι προσφυγές αναμένεται να συζητηθούν τους επόμενους μήνες.

enet.gr


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ας μας ενημερώσουν αυτοί που έδωσαν τις άδειες στις βιομηχανίες. Ο Νομαρχης και οι αντινομαρχες Αγάτσα, Αγγελλου, Τσόνογου, Παπαναγιώτου και εκαναν και τις επαφές τους με τους βιομηχανους και μετα το παιζουν σοσιαλιστές. Αμαν τρομαρα τους.