Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Παραγωγή ρεύματος στη Σαχάρα



ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ? Ηλιακά κάτοπτρα σε ένα πολύ μικρό τμήμα της αφρικανικής ερήμου μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν ολόκληρη την Ευρώπη

Ηλιακά κάτοπτρα σε ένα μικρό κομμάτι της Σαχάρας αρκούν για να τροφοδοτήσουν με ηλεκτρισμό ολόκληρη την ενεργοβόρα Ευρώπη. Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ο δρ Αντονι Πατ του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στην Αφρική.
Ο κ. Πατ παρουσίασε τις τεχνικές λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα και τις εκτιμήσεις κόστους, τονίζοντας ότι αυτό που κυρίως απαιτείται για την υλοποίηση της ριζικής στροφής στην ενεργειακή παραγωγή είναι συντονισμένη δράση και πολιτική βούληση.
Ο σερ Νίκολας Στερν, ο βρετανός οικονομολόγος που επί σειρά ετών προειδοποιεί για τις τρομερές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, παρότρυνε τους επιστήμονες να βοηθήσουν στη διαμόρφωση της πολιτικής βούλησης παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους με πιο ξεκάθαρο τρόπο.
«Πρέπει να πείτε στον κόσμο με μεγάλη σαφήνεια και καθαρότητα τι συνέπειες θα είχε η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τέσσερις, πέντε, έξι ή επτά βαθμούς Κελσίου» είπε ο Στερν στο συνέδριο 2.000 επιστημόνων. «Δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστεί να μεταναστεύσουν και θα ξεσπάσουν εντονότατες συγκρούσεις».
Ακόμη και αν σταματούσε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πάνω στη Γη, οι ρύποι που έχουν ήδη συσσωρευθεί στην ατμόσφαιρα από την αρχή της βιομηχανικής εποχής οδηγούν σε άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Αν μάλιστα δεν ληφθούν ριζικά μέτρα περιορισμού των ρύπων, η άνοδος μπορεί να φθάσει τους πέντε βαθμούς μέσα στον επόμενο αιώνα.

περισσότερα >> tovima.dolnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: