Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

«Μάθαμε να τους μισούμε»



Παραδοχή Ισραηλινών στρατιωτών για βαρβαρότητες στη Γάζα «Μάθαμε να τους μισούμε». Ισραηλινοί στρατιώτες αποκαλύπτουν πως, όχι μόνο ο πόλεμος στη Γάζα δεν ήταν ηθικός, όπως υποστηρίζει ο Ολμέρτ, αλλά ότι η κινητήριος δύναμή τους ήταν συναισθήματα μίσους και απάθειας.

Θύελλα στις τάξεις του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις αποφοίτων στρατιωτικής σχολής - βετεράνων της Γάζας, για φόνους αμάχων Παλαιστινίων και για δημιουργία ατμόσφαιρας μίσους μέσα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Την ίδια ώρα, σε συλλήψεις δέκα ανώτατων στελεχών της Χαμάς προέβη το Ισραήλ. Οι παραδοχές των Ισραηλινών στρατιωτών που υπηρέτησαν στη Γάζα έλαβαν χώρα σε συνάντηση που είχε διοργανωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών ανάμεσα σε στρατιωτικούς που υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια της εισβολής του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και είδαν το φως της δημοσιότητας χθες, μέσω δημοσιευμάτων της εφημερίδας Χάαρετς. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για αδικαιολόγητα πυρά εναντίον πολιτών καθώς και για άσκοπους βανδαλισμούς σε περιουσίες Παλαιστινίων. Η επίσημη απάντηση του υπουργείου Άμυνας, διά στόματος του υπουργού Εχούντ Μπάρακ, ήταν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι οι πλέον ηθικές που υπάρχουν στον κόσμο. Η ηγεσία του στρατού δήλωσε πως ήδη έχει διαταχθεί έρευνα πάνω στα περί ων ο λόγος περιστατικά.

Μαρτυρίες σοκ
Ένα από τα πλέον σκανδαλώδη συμβάντα για τα οποία έγινε λόγος ήταν η εν ψυχρώ εκτέλεση μιας Παλαιστίνιας μητέρας και των δύο παιδιών της από έναν ελεύθερο σκοπευτή. Η αιτιολογία ήταν ότι, ενώ είχαν διαταχθεί να εκκενώσουν ένα σπίτι και να πάνε προς τα δεξιά, πήγαν προς τα αριστερά. Ο ομαδάρχης της ομάδας στην οποία ανήκε ο ελεύθερος σκοπευτής μίλησε για συναισθήματα μίσους και απάθειας ανάμεσα στους στρατιώτες: «Oι ζωές των Παλαιστινίων είναι κάτι εξαιρετικά ασήμαντο σε σχέση με τις ζωές των στρατιωτών μας όσον τους αφορά. Aιτιολογούν τις πράξεις τους με αυτό τον τρόπο». Ένας άλλος ομαδάρχης μίλησε για τους βανδαλισμούς: «Το να γράψεις "θάνατος στους Άραβες" στους τοίχους, να καταστρέψεις οικογενειακές φωτογραφίες και να τους φτύσεις έτσι απλά επειδή μπορείς, είναι πλέον ο κανόνας. Αυτό είναι ενδεικτικό της έκπτωσης της ηθικής στις τάξεις του ισραηλινού στρατού». Η επιχείρηση «Συμπαγές Μολύβι», που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου 2008 και τελείωσε στις 18 Ιανουαρίου 2009 εκτιμάται πως κόστισε τις ζωές 1.434 Παλαιστινίων και 13 Ισραηλινών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: