Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Πόσο βοήθησαν οι παραγγελίες υποβρυχίων το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα;


Στο ίδιο περιοδικό, στο Der Spiegel, δημοσιεύεται ακόμη ένα σύντομο άρθρο για την Ελλάδα με τίτλο «Ελλάδα: σωτηρία χάρις στα υποβρύχια;». Το άρθρο αναφέρεται στις αγορές 6 υποβρυχίων τύπου 214 από την Thyssen-Krupp: «Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εξαγόρασε ακριβά από το Παρίσι και το Βερολίνο την στήριξη για το 'ευρωπακέτο' οικονομικής βοήθειας. Κυρίως η παραγγελία των 6 γαλλικών φρεγατών και των γερμανικών υποβρυχίων είναι στο στόχαστρο της κριτικής. Ευρωπαίοι διπλωμάτες κάνουν λόγο για ‘παράλογη συνεισφορά’ στην εξυγίανση των δημοσιονομικών τη στιγμή που το χρέος αγγίζει τα 300 δις ευρώ.
Ο πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας Νικ Γουίτνεϋ είπε πως ‘οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είχαν στο χέρι τους Έλληνες’, αλλά ακόμη και σύμβουλοι του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου παραδέχονται ότι προφανώς διευκόλυναν ‘οι παραχωρήσεις στο εξοπλιστικό ζήτημα’ τις διαπραγματεύσεις για το ευρωπακέτο.»
«Ο πρόεδρος της ελληνικής βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση του εξοπλιστικού ζητήματος και της ευρωβοήθειας και δηλώνει ότι ‘τα συμβόλαια είχαν ήδη δρομολογηθεί νωρίτερα’. ‘Δεν πρέπει να δώσουμε βαρύτητα μόνον στο πακέτο των περικοπών, αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας μας. Όσο η Τουρκία εμμένει στην επιθετική της πολιτική, χρειαζόμαστε τα απαραίτητα μέσα για να αμυνθούμε’.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: