Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η Ελλάδα στη δίνη του ΔΝΤ


Εάν επιβεβαιωθεί ο αφορισμός του Τζον Κένεθ Γκαλπρέιθ ότι οι οικονομικές προβλέψεις δημιουργήθηκαν για να κάνουν την… αστρολογία να μοιάζει αξιόπιστη, τότε η Ελλάδα έχει ελπίδα να αποφύγει το δυσοίωνο μέλλον που προδικάζουν οι οικονομολόγοι.
Ένα μέλλον, που θα συνοδευτεί από βαθιά ύφεση, έξαρση της ανεργίας, τεράστια μεταφορά πλούτου από τα ελληνικά νοικοκυριά στους δανειστές μας, για να καταλήξει στην αναδιάρθρωση του χρέους μας (στην καλύτερη περίπτωση) ή στην πτώχευση και ενδεχομένως στην έξοδό μας από την Ευρωζώνη. Πράγμα που, αν συμβεί, πολλοί φοβούνται (ή εύχονται) ότι θα φέρει και το τέλος της Ευρωζώνης γενικότερα, καθώς η Ισπανία, η Ιταλία και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα ακολουθήσουν σαν ντόμινο την ελληνική κατάρρευση.

Η αλήθεια των αριθμών
Η απαισιοδοξία των προβλέψεων βασίζεται στη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Τι λένε οι αριθμοί αυτοί;
- Πρώτον, ότι ο μηχανισμός στήριξης Ευρώπης - ΔΝΤ, παρότι προβλέπει τη χορήγηση 45 δισ. ευρώ σε δάνεια με ανεκτούς όρους για την Ελλάδα, ισοδυναμεί απλώς με πίστωση χρόνου. Με άλλα λόγια δεν αρκεί για να λύσει μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών μας αναγκών, που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 240 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία.
- Δεύτερον, διότι η δημοσιονομική προσαρμογή που θα επιχειρήσει ήδη από φέτος η Ελλάδα παρομοιάζεται με εγχείρημα βγαλμένο κατευθείαν από σενάριο της σειράς “Mission Impossible”, που έχει μεταφραστεί ως “Επικίνδυνες Αποστολές” στα ελληνικά, αλλά στην κυριολεξία σημαίνει “Αδύνατη Αποστολή”. Κι αυτό, όχι μόνο γιατί το μέγεθος της προσαρμογής -από 13% του ΑΕΠ πέρυσι να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% μέχρι το 2012- είναι πρωτόγνωρο, αλλά και διότι (και αυτό είναι το σημαντικότερο) θα επιχειρηθεί σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης.
- Τρίτον, διότι παρά το πακέτο δανείων Ε.Ε. - ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται ως απόρροια της συρρίκνωσης της οικονομίας και των νέων δανείων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 150% του ΑΕΠ το 2014. Τι σημαίνει αυτό; Βάσει υπολογισμών, η εξυπηρέτηση του κολοσσιαίου αυτού χρέους ισοδυναμεί με μεταφορά πόρων από την Ελλάδα προς τους κατόχους ελληνικών τίτλων ίση με το 9% των ελληνικών εισοδημάτων...

Περισσότερα >> makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: