Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς και η κρίση


«Όχι στα κονδύλια του πολέμου», είναι ο τίτλος άρθρου στην Frankfurter Rundschau, που με αφορμή την επίσκεψη στην Άγκυρα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα αναφέρεται στις δαπάνες για εξοπλισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας:
«Με τη σημερινή κρίση στην Ελλάδα τίθενται επί τάπητος και τα κονδύλια των εξοπλισμών, διότι η χρόνια χρηματοπιστωτική στενότητα της Ελλάδας είναι συνέπεια και του καταστροφικού ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού στους εξοπλισμούς.
Σε σχέση με την οικονομική της ευρωστία, η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες δίνει περισσότερα κονδύλια για όπλα από όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πλην των ΗΠΑ.»
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι οι καλύτεροι πελάτες των γερμανικών βιομηχανιών όπλων. Γι’ αυτές το τέλος του εξοπλιστικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο χώρες θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα, για τους Έλληνες και Τούρκους φορολογούμενους όμως μια ευχάριστη είδηση. Και κυρίως για τους Έλληνες που θα έκαναν έτσι ένα άλμα στη σύγκλιση των δημοσιονομικών τους.»
«Η προσέγγιση όμως Ελλάδας – Τουρκίας παραμένει δύσκολη, αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σοβαρή πρόοδος.
Και παραμένει δύσκολη επειδή το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας ακολουθεί ανεξάρτητα από τους πολιτικούς τους δικούς του στόχους και επιπλέον λειτουργεί ανταγωνιστικά, ως αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Ερντογάν.»

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: