Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Handelsblatt: Πτώχευση, η μόνη διέξοδος; ...


«Η Ελλάδα πρέπει να κηρύξει πτώχευση», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ Handelsblatt που φιλοξενεί τις απόψεις του Μπερτ Φλόσμπαχ από την ομώνυμη εταιρεία διαχείρισης περιουσιών.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο κ. Φλόσμπαχ εκτιμά ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από το αδιέξοδο με τις δικές της δυνάμεις» παρά τις περικοπές και την αύξηση της φορολογίας.
Στο ερώτημα τι σημαίνει το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκει ακόμη επενδυτές στις αγορές ο κ. Φλόσμπαχ δήλωσε πως «οι επενδυτές αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα με υψηλά επιτόκια ποντάροντας στην στήριξη της ΟΝΕ και του ΔΝΤ.»
Μοναδική εναλλακτική λύση είναι η πτώχευση, υποστηρίζει ο Γερμανός αναλυτής: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Πρέπει να μειώσει κατά 20 με 30% το κόστος εργασίας, αλλά περικοπές σε τέτοιο ύψος δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν. Εναλλακτική λύση είναι η υποτίμηση του νομίσματος. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει την ΟΝΕ και να εισάγει ξανά το εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή. Έτσι θα αυξηθεί το χρέος της τόσο πολύ, ώστε θα πρέπει να το επαναδιαπραγματευθεί.»
«Η κήρυξη πτώχευσης από την Ελλάδα θα ασκήσει ασφαλώς πιέσεις και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες όπως την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.»
Και ο κ. Φλόσμπαχ καταλήγει: «κατά τη γνώμη μου αυτή η πίεση δεν σημαίνει οπωσδήποτε και πρόκληση αλυσιδωτών αντιδράσεων στην ΟΝΕ, αλλά μάλλον θα προκαλέσει ένα σωτήριο σοκ.»


Δεν υπάρχουν σχόλια: