Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΗΠΑ: Οι γιατροί οφείλουν να συμβουλεύουν τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα που οδηγούν


Οι γιατροί οφείλουν να ενημερώνουν τους ασθενείς να μην στέλνουν γραπτά μηνύματα ή να μιλάνε στο κινητό τους ενώ οδηγούν, με τον ίδιο τρόπο που τους συμβουλεύουν να μην καπνίζουν ή να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας, σύμφωνα με δηλώσεις μίας γιατρού στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (New England Journal of Medicine).
"Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε στους ασθενείς για την οδήγηση και τη διάσπαση της προσοχής", λέει η δρ Εϊμι Σιπ του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.
Λίγες μόνο ώρες πριν από την κυκλοφορία του περιοδικού, η Επιτροπή Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για την Πρόληψη της Οδήγησης με Διάσπαση Προσοχής, που θα προσφέρει κίνητρα στις πολιτείες όπου ισχύουν περιορισμοί κατά της απρόσεχτης οδήγησης.
"Είναι αποδεδειγμένο το γεγονός ότι η απρόσεχτη οδήγηση προκαλεί χιλιάδες θανάτους και τραυματισμούς κάθε χρόνο", είπε ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρζι, Φρανκ Λότενμπεργκ.
Ο νόμος θα παρέχει ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στις πολιτείες όπου ισχύουν απαγορεύσεις για τη χρήση κινητών και για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και θα απαιτεί από τον υπουργό Μεταφορών να θεσπίζει κανόνες για τη χρήση των ασύρματων συσκευών από τους οδηγούς εμπορικών οχημάτων.
Η Σιπ είπε ότι το να μην χρησιμοποιούν οι οδηγοί το κινητό στο αυτοκίνητο είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο ασφάλειας της υγείας.
"Το να μην τους το ζητάμε και να μην ενημερώνουμε τους ασθενείς μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο είναι σαν να εκθέτουμε σε κίνδυνο εκείνους που ελπίζουμε να γιατρέψουμε", έγραψε η Σιπ.
Η ίδια επικαλέστηκε τις όλο και περισσότερες ενδείξεις για τον κίνδυνο από τη χρήση κινητών στο δρόμο.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας εκτιμά ότι το 28% των τροχαίων στις ΗΠΑ -- δηλαδή 1,6 εκατομμύριο-- προκαλούνται από τη χρήση του κινητού.
Το πιο προφανές πρόβλημα είναι η αποστολή μηνυμάτων ή email.

Η συνέχεια >> ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: