Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Έλληνες: οι Τρώες του 2010

[[ δαμ-ων ]]

Οι Έλληνες του 2010 θυμίζουν τους Τρώες του τελευταίου χρόνου της 10ετούς πολιορκίας τους από τους Αχαιούς, με κατάληξη την άλωση του πλούσιου Ιλίου. Στις 29 Μαΐου έγραφα: Εάλω η Ελλάς, εάλω!
Δεν το έχουν αντιληφθεί πολλοί συμπατριώτες μας, αλλά η πατρίδα μας τελεί υπό μια ιδιάζουσα κατοχή. Μπορεί να μην έγινε με τα όπλα. Τα οικονομικά όπλα αποδεικνύονται πιο ολέθρια και συντριπτικά από τα στρατιωτικά.
Γκρεμίσαμε τα τείχη του έθνους και ο Δούρειος Ίππος είναι εντός των τειχών. Έχει ήδη αρχίσει η σφαγή των οικονομικά ασθενών και των ανέργων και η δημιουργία ερειπίων στον κοινωνικό ιστό…
Θα ξεκινήσουμε με ένα μικρό, αλλά πολύ περιεκτικό ποίημα του Κ. Καβάφη, με τίτλο “Τελειωμένα”: « Μέσα στον φόβο και στες υποψίες,
με ταραγμένο νου και τρομαγμένα μάτια,
λυώνουμε και σχεδιάζουμε το πως να κάμουμε
για ν’ αποφύγουμε τον βέβαιο
τον κίνδυνο που έτσι φρικτά μας απειλεί.
Κι όμως λανθάνουμε, δεν είν’ αυτός στον δρόμο•
ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα
(ή δεν τ’ ακούσαμε, ή δεν τα νοιώσαμε καλά).
Άλλη καταστροφή, που δεν την φανταζόμεθαν,
εξαφνική, ραγδαία πέφτει επάνω μας,
κι ανέτοιμους – πού πια καιρός – μας συνεπαίρνει.»
Ήμασταν ανέτοιμοι για όσα καταιγιστικά επέπεσαν στις κεφαλές μας από το Μάρτιο και μετά. Και όσα είδαμε και αντιληφθήκαμε αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα χειρότερα δεν φαίνονται. Είναι κάτω από την επιφάνεια της διαφάνειας. Η μυστική διπλωματία και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κρύβουν οδυνηρές εκπλήξεις. Σύντομα δεν θα πιστεύουμε στα μάτια μας για όσα θα επακολουθήσουν και θα αναρωτιόμαστε: « Γιατί να συμβούν αυτά σε εμάς, Θεέ μου; Σε τι φταίξαμε;»
Συνδέσαμε την τύχη μας με την τύχη των Τρώων. Ας θυμηθούμε από τα μαθητικά μας χρόνια λίγα για τον Τρωικό πόλεμο...

Η συνέχεια >>> εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: