Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Συσκευή επιτρέπει σε παράλυτους να γράφουν μέσω της όσφρησης


Ισραηλινοί ερευνητές δημιούργησαν μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία ανιχνεύει τις αδιόρατες κινήσεις του αέρα που κατά την αναπνοή κινείται μέσα από την μύτη ή το στόμα ενός ανθρώπου, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό σε παράλυτα άτομα να κατευθύνουν ένα αναπηρικό καροτσάκι, να πληκτρολογήσουν στον υπολογιστή ένα κείμενο ή να πλοηγηθούν στο Ίντερνετ.
Οι ερευνητές του διάσημου επιστημονικού Ινστιτούτου Weizmann και της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπό τον καθηγητή νευροβιολογίας Νόαμ Σομπέλ, παρουσίασαν το επίτευγμά τους σε δημοσίευση στην επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Η συσκευή αξιοποιεί τα νεύρα που υπάρχουν στον ουρανίσκο και τα οποία συνδέονται με τον εγκέφαλο, που σχεδόν πάντα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ακόμα και μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό. Οι ισραηλινοί ερευνητές βρήκαν ένα τρόπο να μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα τις κινήσεις του αέρα στη ρινική και στοματική κοιλότητα.
Η συσκευή, που μοιάζει με μικρό σωλήνα, σαν αυτόν που χρησιμοποιείται για την παροχή οξυγόνου σε ασθενείς, τοποθετείται στην άκρη των ρουθουνιών και συνδέεται με ένα μικρό αισθητήρα πίεσης. Τα υγιή άτομα, στα οποία δοκιμάστηκε η συσκευή, γρήγορα έμαθαν να παίζουν παιγνίδια και να γράφουν σε υπολογιστή απλώς με την όσφρηση.

Η συνέχεια >>> ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια: