Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Πτυχιούχοι Τούρκοι γυρίζουν την πλάτη στη Γερμανία

Πολλοί Τούρκοι δεύτερης γενιάς που σπούδασαν στη Γερμανία επιστρέφουν στην Τουρκία διότι αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι ή και επειδή στην πατρίδα τους έχουν περισσότερες ευκαιρίες να βρουν δουλειά.
Ένας στους τρεις Τούρκους με μεταναστευτικό υπόβαθρο επιστρέφει στην Τουρκία μετά το τέλος των σπουδών του, καταλήγει έρευνα του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών της Γερμανίας. Εκτός αυτού η έρευνα αποδεικνύει ότι εκείνοι που προτίθενται να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Ενδιαφέρον έχει ότι ιδίως πτυχιούχοι θέλουν να επιστρέψουν στην Τουρκία και μάλιστα σε ποσοστό 35%. Ως λόγο οι περισσότεροι αναφέρουν ότι αισθάνονται κοινωνικά αποκλεισμένοι στη Γερμανία.
Σε αυτούς ανήκει και η 29χρονη Χάτσερ Αϊντίν. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε γερμανικό οικονομικό πανεπιστήμιο πριν από ένα χρόνο αναζήτησε δουλειά σε 15 γερμανικές επιχειρήσεις. Καμιά όμως δεν τον κάλεσε για συνέντευξη: «Δυστυχώς προτιμώνται γερμανοί υπήκοοι. Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που ωθεί πολλούς Τούρκους να επιστρέψουν πίσω. Στην Τουρκία έχουν περισσότερες δυνατότητες να κάνουν καριέρα».

Περισσότερα >>> dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: