Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Η παγκοσμιοποίηση που βιώνουμε είναι καταδικασμένη

Εάν απαλλαγεί τελικά ο σύγχρονος άνθρωπος από την περιττή κατανάλωση, τότε, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, η βιομηχανία θα αναγκαστεί να περιορίσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της στο ήμισυ.
Γι’ αυτό ο Νίκο Πεχ προτείνει: «Η Γερμανία πρέπει να από-παγκοσμιοποιηθεί! Η παγκοσμιοποίηση όπως τη βιώνουμε τώρα είναι καταραμένη. Διότι οι ανισότητες και οι τεράστιες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον καταναλωτή και τον παραγωγό, προκαλούν βαθύ οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χάσμα, μεταμορφώνουν τις σχέσεις παραγωγής-κατανάλωσης σε έναν πολύπλοκο μηχανισμό με δική του δυναμική και κυρίως δημιουργούν όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ενεργειακά αποθέματα.»
Στην ουσία ο Γερμανός καθηγητής καλεί τους συμπολίτες του και όλους τους πολίτες του κόσμου να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγή και κατανάλωση διαφόρων περιττών προϊόντων, την κατασπατάληση νερού και υδάτινων πόρων, τον περιορισμό των απορριμμάτων.
Γενικά καλεί τους πάντες να ακολουθήσουν συνειδητά μια φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα συμπεριφορά, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όχι σε μια συνεχή ανάπτυξη, αλλά σε μια βιώσιμη.

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: