Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Αίσιμα και αδήριτα (Γ΄)

Ούτις

Ο 4ος ΔΡΟΜΟΣ
Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, εισήγαγε τον όρο του “Δημοκρατικού Σοσιαλισμού” ή αλλιώς του “Τρίτου Δρόμου”. Πριν λίγες μέρες ο γιος του, Γιώργος, έκανε τη μεγάλη ανατροπή και σε συνέντευξή του στην αμερικάνικη εφημερίδα Christian Science Monitor, μίλησε για τον “4ο Δρόμο”.
Ο Γ. Παπανδρέου παραδέχθηκε την αποτυχία του “τρίτου δρόμου”, του συμβιβασμού του σοσιαλισμού με τον καπιταλισμό, λέγοντας ότι η εμπιστοσύνη στην ικανότητα αυτορύθμισης της αγοράς αποδείχθηκε λανθασμένη. Ο Τρίτος Δρόμος κατέληξε στον πλήρη θρίαμβο του πιο σκληρού καπιταλισμού και μάλιστα στην περίπτωση της Ελλάδας, του κρατικοδίαιτου καπιταλισμού.
Απέφυγε να πει πως η σύλληψη ήταν μεγαλοφυής, γιατί στα πλαίσια του καπιταλισμού λειτούργησε ένα κράτος κοινωνικό με επίκεντρο τον πολίτη. Οι ίδιοι όμως οι εμπνευστές έβαλαν στη συνέχεια πολύ νερό στο κρασί και το σοσιαλιστικό προφίλ το εκμεταλλεύτηκαν οι επιτήδειοι και καταλήστεψαν το κράτος. Εμφανίστηκαν στην ελληνική κοινωνία προκλητικοί νεόπλουτοι, που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού, επικράτησε η διαφθορά και η ανηθικότητα. Συνεπώς για την αποτυχία τους εγχειρήματος του 3ου δρόμου ευθύνεται η παράταξή του, και κατά ένα μέρος ο ίδιος, αφού συμμετείχε σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ως υπουργός χωρίς να κάνει προσπάθεια για τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις.
«Αντί για έναν "τρίτο δρόμο" χρειαζόμαστε έναν "τέταρτο δρόμο"» δήλωσε, λέγοντας ότι τα στοιχεία που αποτελούν αυτόν τον “τέταρτο δρόμο” είναι η διεθνής διακυβέρνηση και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών (όπως ο ΟΗΕ και η G20) που θα θέτει τη διεθνή αλληλεγγύη πάνω από εθνικά συμφέροντα. Αυτός ο δρόμος θα επιτρέπει στις αγορές να αναπτύσσονται, αλλά όχι εις βάρος της δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ακόμη ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα «δείχνει» μια ευρύτερη κρίση στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια «πραγματική πολιτική ένωση», καθώς και συντονισμός οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για να προστατευθούν τα κράτη-μέλη από την κερδοσκοπία. Δήλωσε ότι για τη δημοσιονομική κρίση ευθύνεται η πολυετής οικονομική κακοδιαχείριση.
Για μια ακόμη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διεθνή διακυβέρνηση, αναγνωρίζοντας στους δήθεν διεθνείς οργανισμούς ρόλο που να υποσκελίζει την εθνική οντότητα και ανεξαρτησία. Επομένως, με βάση την αντίληψή του, στα πλαίσια της διεθνούς αλληλεγγύης θα κληθούμε να συμμετάσχουμε στο εγγύς μέλλον με στρατιωτικές δυνάμεις στον προσεχή πόλεμο κατά του Ιράν ή της Β. Κορέας, όπου θα σκοτωθούν ελληνόπουλα και θα πληρώσει ο λαός μας για τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών. Το ΟΗΕ πήρε την απόφαση να συνασπιστούν τα κράτη και να βομβαρδίσουν την Σερβία. Τι δουλειά έχουν δικά μας στρατιωτικά τμήματα στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ; Ευτυχώς που δεν έχουν εμπλακεί σε μάχες για να θρηνήσουμε δικούς μας νεκρούς. Σε επόμενη φάση όμως, όπως αντιλαμβάνεται τον 4ο δρόμο ο πρωθυπουργός, θα θρηνήσουμε.

Η συνέχεια >>> εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: