Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Καρότο, λάχανο, μπρόκολο κατά καρκίνου του μαστού

Η μελέτη, υπό τη Ντέμπορα Μπογκς του Κέντρου Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας«American Journal of Epidemiology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, βρήκε ότι, αντίθετα με τα λαχανικά, τα φρούτα δεν φαίνεται να έχουν παρόμοιο προστατευτικό αποτέλεσμα.
Προηγούμενες έρευνες για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Η νέα μελέτη, που διήρκεσε 12 χρόνια, εστιάστηκε σε περισσότερες από 50.000 αφρο-αμερικανές γυναίκες.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες λαχανικών τη μέρα, είχαν 43% μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του μαστού (που δεν είναι ευαίσθητος στις ορμόνες), σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λιγότερες από τέσσερις μερίδες λαχανικών την εβδομάδα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εστίασαν στα συγκεκριμένα λαχανικά που έχουν την πιο επωφελή δράση και βρήκαν ότι ειδικά τα καρότα, αν μια γυναίκα τρώει τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα, σχετίζονται με κατά 17% μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: