Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ανοιχτό το ΔΝΤ για παράταση της αποπληρωμής του δανείου

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι το αντικείμενο εκτενούς συνέντευξης του Πολ Τόμσεν, εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι λύση», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Πολ Τόμσεν, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, προς τον Γκερντ Χέλερ που δημοσιεύεται σήμερα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο κ. Τόμσεν κατ’ αρχήν επιβεβαιώνει ότι θα δοθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση του δανείου και επαναλαμβάνει ότι είναι εντυπωσιασμένος με τις μέχρι τώρα επιτυχίες του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής κυβέρνησης. Εκτιμά επιπλέον ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εκφράζει την αισιοδοξία του για τις περαιτέρω περικοπές το 2011: «Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι πολύ φιλόδοξος, αλλά εφαρμόσιμος. Και αυτό το αποδεικνύει η μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης.
Από το τέλος του 2009 μέχρι το τέλος του 2011 η Ελλάδα θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της κατά 8% του ΑΕΠ. Και αυτό σε μια οικονομία που η συρρίκνωση του ΑΕΠ ενδέχεται να αγγίξει το 7%. Δείξτε μου μια χώρα στην Ευρώπη που κατάφερε κάτι τέτοιο.»
Στο ζήτημα της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ο επικεφαλής του της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα τονίζει: «Το ΔΝΤ και η ΕΕ γνωρίζουν ότι οι προθεσμίες απόσβεσης για τις πιστώσεις είναι σχετικά βραχυπρόθεσμες. Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα καταφέρει μέχρι τότε (2013) να επαναχρηματοδοτήσει μόνη της το χρέος κατ’ ευθείαν από τις αγορές με ανεκτά επιτόκια και όρους. Εάν δεν μπορεί, τότε θα το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν διάφορα σενάρια: ένα είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, π.χ. εντός 10 αντί πέντε ετών που είναι τώρα, ένα άλλο σενάριο είναι η χορήγηση νέου δανείου για την αναχρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων δόσεων άλλων δανείων και του ευρωδανείου. Αλλά η απόφαση για όλα αυτά θα ληφθεί, όταν έρθει η ώρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: