Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κατά της εισόδου στο ευρώ η Τσεχία

Ο πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Βάτσλαβ Κλάους, γνωστός για τον ευρωσκεπτικισμό του, επανέλαβε σήμερα στην Πράγα την αντίθεσή του στην είσοδο της χώρας του στην ευρωζώνη.
«Ειδικά μετά από την κρίση του ευρώ αυτό το έτος, δεν υπάρχει καμία σαφώς καθορισμένη ομάδα στην Τσεχική Δημοκρατία, ούτε η κυβέρνηση, ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε η Κεντρική Τράπεζα, που θα συνιστούσε την είσοδό μας στη ζώνη του ευρώ στο εγγύς μέλλον» δήλωσε ο κ. Κλάους, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
«Είναι μία κυρίαρχη θέση στην Τσεχική Δημοκρατία» πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Κριστιάν Βουλφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πράγα.
Ο Τσέχος πρόεδρος σημείωσε ότι η Πράγα δεν αισθάνθηκε «καμία χαρά να ανακαλύπτει στη ζώνη του ευρώ το ένα πρόβλημα μετά το άλλο», συμπεριλαμβανομένου αυτού της Ιρλανδίας και θύμισε ότι η τσεχική οικονομία είναι «πολύ στενά» συνδεδεμένη με αυτήν της γειτονικής Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Από την πλευρά του, ο κ. Βουλφ τοποθετήθηκε υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ από την Πράγα, ζητώντας παράλληλα τη δημιουργία ενός «σαφούς νομικού πλαισίου» για την πρόληψη της παραβίασης των κανόνων από τα κράτη- μέλη της ζώνης του ευρώ.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: