Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Τα σενάρια για την επιμήκυνση, τη χρεοκοπία και τη δραχμή

Ποικίλουν τα σενάρια διεξόδου από την κρίση, υπό τη σκιά των διλημμάτων γύρω από τη χρεοκοπία, την επιστροφή στη δραχμή ή τη δημιουργία "νέων ευρώ" διαφορετικών ταχυτήτων. Ο Δημήτρης Λαζόπουλος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Deree εξηγεί τους μύθους και τις αλήθειες πίσω από τα σενάρια μιλώντας στην Η-Online.
Χρέος
Θα μπορούσε να αναρρωτηθεί κάποιος, με τι αποτελέσματα και τι επιπτώσεις;
Τα νούμερα τώρα, πάντως, μιλούν από μόνα τους: Το 2013 υπολογίζεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα είναι στο 160% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει συνολικό χρέος ούτε λίγο, ούτε πολύ, περί των 400 δις ευρώ. Είναι τόσο συγκλονιστικά υψηλό αυτό το νούμερο, που και μαθηματικά είναι αδύνατον η χώρα να το αποπληρώσει όχι σε 10 ή 15, αλλά ούτε και σε 50 χρόνια, υπογραμμίζει ο Δ. Λαζόπουλος.
Το γιατί φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση αυτό είναι άλλο θέμα. Συνεπώς, το ερώτημα παραμένει.
Εσείς σαν ιδιοκτήτης ενός ακινήτου για το οποίο πήρατε ένα μακροχρόνιο στεγαστικό δάνειο και το οποίο σήμερα βλέπετε ότι αδυνατείτε να το πληρώσετε, τι θα κάνετε για να προστατέψετε τα συμφέροντά σας και ποια λύση θα προτιμούσατε;
Η επιμήκυνση ευνοεί τις τράπεζες, σώνει την τιμή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σκοτώνει τον έλληνα φορολογούμενο και την ελληνική επιχείρηση.

Ολόκληρο το άρθρο >>> imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: