Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η “απιστία” των πολιτικών

[[ δαμ-ων ]]

Την Πέμπτη η κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα που μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε ως Αρμαγεδδώνα στις εργασιακές σχέσεις. Μισθοί, αποζημιώσεις, υπερωρίες μερικής απασχόλησης, κλαδικές συμβάσεις εργασίας μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη και κόβονται επειδή ο ΣΕΒ έκρινε ότι είναι ευκαιρία να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα κέρδη του. Η συμβολή στην οικονομική κρίση των βιομηχάνων είναι μηδενική. Βιομήχανοι και τραπεζίτες βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν από τη μύγα (τον εργαζόμενο) ξύγκι. Έτσι, στο βωμό δήθεν του νοικοκυρέματος του δημοσιονομικού ελλείμματος, το εργασιακό καθεστώς των τελευταίων δεκαετιών αναθεωρείται άρδην, ανατρέποντας δικαιώματα και εργασιακές σχέσεις.
Το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο διαμορφώθηκε μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας, κατ’ ουσίαν συνιστά «αλλαγή σελίδας» στις εργασιακές σχέσεις.
Μόλις στις 16-11-10 ο Υπουργός οικονομικών είχε πει: «Κλείνει σήμερα ο κύκλος της αμφισβήτησης και της αναξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και ολοκληρώνεται ένα ακόμη βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών, των διεθνών εταίρων και των αγορών απέναντι στη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την αναθεώρηση επί τα χείρω από τη Eurostat των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος για το 2009 και το 2010.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο καθησυχάζει τους πολίτες σχετικά με τη φημολογία περί νέων μέτρων, επισημαίνοντας ότι «η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους, ώστε τα χρήματα του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο». …. Και «πριν αλέκτωρ λαλίσει» ήρθε ο εργασιακός Αρμαγεδώνας… και η αυτοδιάψευση του υπουργού. Στις 28-11-10 ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2011 δε θα θιγούν άλλο οι συντάξεις και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και δε θα επιβληθούν άλλοι φόροι πέραν από όσων έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση. Όμως την ίδια μέρα, δηλ την Πέμπτη που είχαμε τον εργασιακό Αρμαγεδώνα, το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε σε η αύξηση του συντελεστή 11% σε 13%, που αφορά όλα τα είδη διατροφής, αλλά και λογαριασμούς για ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο, σερβιριζόμενα προϊόντα σε καφέ και εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και εισιτήρια σε σινεμά και συναυλίες. Για άλλη μια φορά ο πολιτικός κόσμος μας εδραιώνει την πεποίθηση ότι είναι αφερέγγυος και μεγάλος ψεύτης. Πως το κοινό χαρακτηριστικό όλων των κυβερνήσεων, ασχέτως κόμματος είναι η “απιστία”. Έτσι στη σκέψη μας ήρθε το ποίημα του Κ. Καβάφη “Απιστία”, το οποίο παραθέτουμε και μετά θα προχωρήσουμε στο ξεδίπλωμα της σκέψης και τον πολιτικό σχολιασμό: « Σαν πάντρευαν την Θέτιδα με τον Πηλέα
σηκώθηκε ο Απόλλων στο λαμπρό τραπέζι
του γάμου, και μακάρισε τους νεονύμφους
για τον βλαστό που θάβγαινε απ' την ένωσί των.
Είπε• Ποτέ αυτόν αρρώστια δεν θαγγίξει
και θάχει μακρυνή ζωή. -Αυτά σαν είπε, η Θέτις
χάρηκε πολύ, γιατί τα λόγια
του Απόλλωνος που γνώριζε από προφητείες
την φάνηκαν εγγύησις για το παιδί της.

Η συνέχεια >> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: