Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Το Wikileaks πλήττει την εχεμύθεια ή ενισχύει τη διαφάνεια;

Οι βρετανικοί The Times γράφουν: «Το Wikileaks περιφρονεί μόνιμα την εχεμύθεια της διπλωματίας. Το σημαντικό συμπέρασμα από αυτές τις εμπιστευτικές πληροφορίες είναι ότι η Αμερική διαφυλάσσει άριστα την ισχύ της, τον ρόλο της στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά όχι τα απόρρητα δεδομένα της.»
Η γαλλική Le Figaro υπογραμμίζει ότι τα κριτήρια επιλογής της διαδικτυακής πλατφόρμας είναι περίεργα: «Γιατί έχει πάντα στο στόχαστρο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της; Γιατί δεν προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες από την Τεχεράνη ή το Πεκίνο; Θα αποκτήσουν έτσι μεγαλύτερη αξιοπιστία οι πληροφοριοδότες της.»
Και καταλήγει: «Οι αποκαλύψεις δεν πρόκειται να ταρακουνήσουν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά είναι αλήθεια ότι ο όγκος και οι λεπτομέρειες των εγγράφων και των ντοκουμένων φέρνουν σε πραγματική αμηχανία την αμερικανική ηγεσία.»
Η ιταλική Corriere della Sera: «Η προστασία απόρρητων ή ιδιωτικών στοιχείων είναι δουλειά των κυβερνήσεων και όχι των δημοσιογράφων. Το Wikileaks είναι η απόδειξη ότι το περίφημο ηλεκτρονικό απόρρητο συνιστά αντίφαση, δεν υπάρχει. Σήμερα που η διαρροή εγγράφων και ντοκουμέντων μετατράπηκε σε καταρράκτη αποκαλύψεων δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι τις αγνοούμε.»

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: