Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Πόσο επικίνδυνα είναι τα μολυσμένα με ραδιενέργεια τρόφιμα;

Ορισμένα είδη λαχανικών στην Ιαπωνία σε μια περίμετρο 30χλμ από τη Φουκουσίμα έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια. Κυρίως σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο και το αγαπημένο στην Ιαπωνία κοματσούνα. Και γιατί αυτά τα λαχανικά; Διότι όπως λένε οι ειδικοί η επιφάνεια των φύλλων τους είναι πολύ μεγάλη και μπορεί ευκολότερα να κατακαθίσουν οι ραδιενεργείς ουσίες.
Οι μικροί κόκκοι σκόνης, μέσω της οποίας επικάθεται η ραδιενέργεια στα λαχανικά μπορούν να εξαφανιστούν στο 50 με 90% των περιπτώσεων εάν τα τρόφιμα ξεπλυθούν με πολύ νερό. Μέχρι στιγμής στην Ιαπωνία εντοπίστηκαν αυξημένες ποσότητες ραδιενεργού ισοτόπου Ιωδίου 131. Το Ιώδιο 131 έχει μια διάρκεια ζωής περίπου 8 ημέρες και για το λόγο αυτό δεν έχει αρκετό χρόνο ώστε να εισχωρήσει στο έδαφος και μέσω της ρίζας να απλωθεί σε ολόκληρο το φυτό. Το Ιώδιο 131 είναι λοιπόν από αυτή την άποψη σχετικά ακίνδυνο. Παρόλα αυτά όμως η αγωνία των καταναλωτών αλλά και των αγροτών είναι μεγάλη:
«Η αγωνία είναι πραγματικά μεγάλη και για τα λαχανικά που προέρχονται και από άλλες περιοχές. Δεν μόνο το σπανάκι από την περιοχή Ιμπαράκι αλλά ακόμα και τα λαχανικά που έρχονται από το νότο δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: