To ΔΝΤ τάσσεται πλέον υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, γράφει το Der Spiegel.
Σε προδημοσίευση άρθρου που θα κυκλοφορήσει στο περιοδικό την Δευτέρα αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες των συντακτών του Der Spiegel κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συζήτησαν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Αλλαγή πορείας…
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή πορείας για το ΔΝΤ, διότι δεν δείχνει να πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται εκπροσώπους του ΔΝΤ κρίνεται αναγκαία μια μείωση του ελληνικού ελλείμματος, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 150% του ΑΕΠ.
Οι προτάσεις του ΔΝΤ
Οι άνθρωποι του ΔΝΤ ρίχνουν στο τραπέζι τρεις προτάσεις:
- μείωση του χρέους με το λεγόμενο «κούρεμα» (hair cut)
- μεγαλύτερες διάρκειες για τα ομόλογα
- μείωση των επιτοκίων
Και οι τρεις προτάσεις συνεπάγονται ότι οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να υποστούν μείωση των κερδών τους.
Το ΔΝΤ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να έρθει σύντομα σε επαφή με τους πιστωτές με σκοπό να τους ενημερώσει για την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το ΔΝΤ αποφεύγουν να μιλήσει δημόσια για τις σκέψεις του επειδή φοβάται μήπως φέρει την Πορτογαλία σε ακόμα δυσκολότερη θέση.
3 σχόλια:
http://www.inews.gr/43/ti-einai-i-elegchomeni-chreokopia-kai-i-anadiarthrosi-chreous.htm
...............
Αναδιάρθρωση σημαίνει ελεγχόμενη πτώχευση.
Οι χρεοκοπίες και οι αναδιαρθρώσεις δημόσιου χρέους δεν είναι ασυνήθιστες τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού, ιδίως σε περιόδους πολέμου, και έπειτα από μεγάλες οικονομικές κρίσεις.
Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους σε περίοδο ειρήνης μετά την κατάρρευση του κανόνα του χρυσού και του μεγάλου κραχ του 1929. Ομως, μερικές δεν το απέφυγαν λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο των καθηγητών Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff που φέρει τον τίτλο «Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά», η Ελλάδα φέρεται να αθετεί τις υποχρεώσεις της το 1826, το 1843, το 1860, το 1893 και το 1932. Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Rogoff, έχει δημοσίως εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.
Από τις υπόλοιπες χώρες, η Αυστρία φέρεται να χρεοκοπεί τρεις φορές τον προηγούμενο αιώνα, δηλαδή το 1938, το 1940 και το 1945, καθώς επίσης το 1796.
Η Γερμανία κάνει το ίδιο το 1939 και το 1932 καθώς επίσης το 1813, το 1807 και το 1863. Η Ολλανδία έχει μόλις μια αναδιάρθρωση χρέους στο παθητικό της, το 1814.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία είτε χρεοκόπησε είτε αναδιάρθρωσε το δημόσιο χρέος περισσότερες φορές από τις προηγούμενες χώρες, ξεκινώντας από το 1558 και καταλήγοντας στο 1812 για τελευταία φορά. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 9 φορές από τον 16ο αιώνα αλλά κανένα τον 20ό.
Η Ισπανία κρατά τα ηνία στο μέτωπο των χρεοκοπιών/αναδιαρθρώσεων στη Δυτική Ευρώπη με 18 περιπτώσεις. Η πιο παλιά πάει πίσω στο 1557 και οι τέσσερις πιο πρόσφατες την περίοδο 1936-1939.
Η Πορτογαλία δεν έχει προχωρήσει σε κάτι ανάλογο τον 20ό αιώνα.
Υπάρχουν χώρες όπως η Ουρουγουάη, η Ουκρανία και το Πακιστάν που ζήτησαν και πέτυχαν αναδιάρθρωση χρέος χωρίς να σταματήσουν να το εξυπηρετούν. Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ουρουγουάης συνίστατο στην επιμήκυνση της μέσης διάρκειας μια μεγάλης γκάμας ομολόγων που αντηλλάγησαν με τα παλιά χωρίς απομείωση («κούρεμα») της ονομαστικής αξίας.
Με καθυστέρηση λίγων ωρών, το ΔΝΤ διέψευσε το άρθρο, λέγοντας χαρακτηριστικά στο δίκτυο Reuters, δια στόματος εκπροσώπο του: “Όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”.
Αυτό ήταν μια απάντηση στο δημοσίευμα που ήθελε το ΔΝΤ να κάνει στροφή 180 για την Ελλάδα. Ερωτηματικά παραμένουν γύρω από τη διφορούμενη στάση της Κομισιόν που απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτή η κίνηση “τώρα”.
Το παρασκήνιο γύρω από το θέμα θεωρείται έντονο, με την ελληνική πλευρά να απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.
Πάντως, η κατάσταση στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία θεωρείται ιδιαίτερα ρευστή, καθώς βλέπουμε έντονη σεναριολογία και άμεσες διαψεύσεις σε κάθε δημοσίευμα που αναφέρεται στην κρίση χρέους.
Δημοσίευση σχολίου