Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η ευρωβοήθεια, η ελεγχόμενη χρεοκοπία και οι φορολογούμενοι

«Η φωνή των ψηφοφόρων», είναι ο τίτλος ανάλυσης του Τόμας Μάγερ, επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank, στη Frankfurter Allgemeine Zeitung που καλεί τους πολιτικούς και το ΔΝΤ να δράσουν έγκαιρα όσον αφορά την ευρωκρίση και την Ελλάδα, διότι κατόπιν θα έχουν το λόγο οι ψηφοφόροι.
Ο κ. Μάγερ εκτιμά ότι είναι σίγουρη τουλάχιστον εκ μέρους του ΔΝΤ η εκταμίευση της 5ης δόσης προς την Ελλάδα, έστω και αν οι χρηματαγορές και η κοινή γνώμη αμφιβάλλουν για την αποπληρωμή των χρεών.
Και αυτό διότι, όπως γράφει ο Γερμανός αναλυτής: «Το ΔΝΤ υποθέτει πως η στάση πληρωμών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, την ευρωζώνη και πιθανότατα και για τις διεθνείς αγορές, ενώ εκτιμά ότι η σταδιακή μεταφορά των ρίσκων μιας στάσης πληρωμών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους μέσω της δημόσιας (ευρωπαϊκής) αναχρηματοδότησης του χρέους είναι το μικρότερο κακό.»
Ο Τόμας Μάγερ θεωρεί αυτή την υπόθεση αμφισβητήσιμη.
Και αυτό επειδή πρώτον το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η χρεοκοπία θα προκαλέσει σοκ στην Ελλάδα και δεύτερον επειδή πιστεύει πως είναι μηδαμινή η πιθανότητα να αρνηθούν περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
Όσον αφορά το σοκ από την αναδιάρθρωση ο αναλυτής υποστηρίζει ότι θα μετριαστεί: «Το σοκ θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης, όπου οι ιδιώτες-πιστωτές θα ανταλλάξουν με απώλεια του 50% της αξίας τους τα ελληνικά ομόλογα με άλλους φερέγγυους τίτλους.
Παράλληλα θα πρέπει η ΕΕ να είναι προετοιμασμένη ώστε μέσω των θεσμών της να στηρίξει και να διαχειριστεί τις τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΕ που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στην αναδιάρθρωση.»

dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: