Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Τι είναι και πως μας «σώζει» η «επιλεκτική χρεοκοπία»

Η αλήθεια είναι οτι όπως λέει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι απλώς η ονομασία μιας κατηγορίας αξιολόγησης των τριών οίκων Standard and Poors, Moodys και Fitch. Αυτό που δεν λέει ο υπουργός είναι οτι και η «πτώχευση» μια τέτοια κατηγορία αξιολόγησης είναι.
Τι διαφορά έχουν όμως αυτές οι δυο αξιολογήσεις;
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε αξιολόγηση C απο τους οίκους. Μετά το C υπάρχει στο λατινικό αλφάβητο το D το οποίο είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Default που σημαίνει πτώχευση. Όμως στο λεξικό των οίκων αξιολόγησης ανάμεσα στο C και στο D υπάρχει το SD το οποίο σημαίνει Selective Default δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία».
Τι είναι αυτή; Σύμφωνα με τον ορισμό των οίκων αξιολόγησης, μια χώρα κατατάσσεται στην κατηγορία SD αν αθετήσει μια ή περισσότερες πληρωμές, αλλά αν θεωρούν οι οίκοι οτι το αδίκημα ήταν στιγμιαίο και οτι θα συνεχίσει κανονικά να πληρώνει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της, δεν θεωρείται πτωχευμένη. Ιδού ο ορισμός : Selective default. The obligor has failed to service one or more financial obligations but CI believes that the default will be restricted in scope and that the obligor will continue honouring other financial commitments in a timely manner.

Δεν υπάρχουν σχόλια: