Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ο κυβερνοχώρος νέο πεδίο μάχης

Μέχρι πρότινος οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είχαν ως πεδίο δράσης την ξηρά, τη θάλασσα και τον εναέριο χώρο. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί τώρα μια 4η διάσταση, ο κυβερνοχώρος, ως νέο πεδίο μάχης μεταξύ κρατών και όχι μόνο.
Πρόσφατα ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Λιν παρουσίασε στο National Defence University τη νέα στρατηγική του αμερικανικού στρατού στον κυβερνοχώρο, αναγνωρίζοντας έτσι και επίσημα τον κυβερνοχώρο ως πεδίο δράσης των ενόπλων δυνάμεων.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο Λιν αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική επίθεση που δέχθηκε το Πεντάγωνο τον Μάρτιο κατά την οποία εκλάπησαν 24.000 μυστικά έγγραφα των ΗΠΑ: "Ορισμένα από τα δεδομένα αυτά είναι ασήμαντα, περιγράφουν για παράδειγμα εξαρτήματα τεθωρακισμένων, υποβρυχίων. Ένα μεγάλο μέρος όμως αφορά τα πλέον ευαίσθητα συστήματά μας".
Ο αμερικανικός στρατός διπλασίασε τα κονδύλια για την ηλεκτρονική ασφάλεια και σκοπεύει να δαπανήσει μέχρι το 2014 περί τα 12 δις δολάρια.
Οι ΗΠΑ δεν είναι φυσικά η μοναδική χώρα που επενδύει σε αυτό το πεδίο. Tον περασμένο Μάιο και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Νικ Χάρβει είχε κάνει λόγο για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης "κυβερνοόπλων", ως μέρος του εξοπλισμού των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: