Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Έρχεται το τέλος; - Μοιραία και πάλι η Γερμανία για την Ευρώπη...

Τις "κουμπάρες" παίζουν στην Ευρώπη ενώ η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες του νότου βυθίζονται: Η Γερμανία αρνείται πεισματικά την μόνη λύση που μπορεί αν δώσει σωτηρία στο κοινό νόμισμα: Την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής (να τυπωθεί επιπλέον χρήμα) - η μοναδική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της ρευστότητας - ζώντας με τον μεσοπολεμικό εφιάλτη του πληθωρισμού και σε λίγο θα ψάχνουν να βρουν τι έφταιξε και το ευρώ εξαφανίστηκε. Η κατακόρυφη άνοδος των spread στην Περιφέρεια (κοντά στις 1000 μονάδες στην Πορτογαλία, στα επίπεδα των 1.370 μονάδων στην Ελλάδα ) και η έντονη αύξηση σε Ιρλανδία, Ισπανία και Ιταλία.
Στο Παρίσι κατατέθηκε η νέα γαλλική πρόταση για το roll over των ελληνικών ομολόγων, αλλά "κάηκε" αμέσως: Σύμφωνε με μελέτη του CEPS, του Κέντρου Οικονομικών Μελετών των Βρυξελλών μόνο οι τόκοι για την Ελλάδα θα έφταναν στο 8,6% του ΑΕΠ της χώρας ως το 2014!
Αλλά όλα αυτά λίγη σημασία έχουν: Στην πιάτσα, στους ιδιώτες τα ελληνικά ομόλογα είναι ελάχιστα πλέον. Δεν υπάρχουν ελληνικά ομόλογα για να επιμηκυνθούν. Τα έχουν "ξεφορτωθεί" όσο όσο! Άρα η συμμετοχή ιδιωτών είναι πρακτικά αδύνατη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: