Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ο ιαπωνικός σούπερ-υπολογιστής 'Κ' είναι ο πιο γρήγορος

Μετά από πέντε χρόνια αμερικανικής και κινεζικής πρωτοκαθεδρίας στους σούπερ-υπολογιστές, η Ιαπωνία «παίρνει το αίμα» της πίσω χάρη στο νέο της καμάρι, τον «Υπολογιστή Κ», ο οποίος μόλις αναγνωρίστηκε ως πιο ο πιο γρήγορος στον κόσμο.
Κατασκευάστηκε από την εταιρία Fujitsu και το εθνικό εργαστήριο Riken και «τρέχει» με ταχύτητα 8,16 petaflops ή περίπου 70.000 πιο γρήγορα από ένα μηχάνημα X-Box. Στη δεύτερη θέση υποχώρησε πλέον ο κινεζικός «Τιανχέ-1 Α» με 2,6 petaflops, ο οποίος ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στην Τιανζίν, ενώ στην τρίτη βρίσκεται ο αμερικανικός «Τζάγκουαρ» με 1,75 petaflops, τον οποίο κατασκεύασε η Cray για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Στην πρώτη δεκάδα, πέντε μηχανήματα ανήκουν στις ΗΠΑ, από δύο στην Ιαπωνία και την Κίνα και ένα στη Γαλλία.
Το όνομα «Κ» προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «Kei», που παραπέμπει στα δέκα petaflops ανά δευτερόλεπτο και οι δημιουργοί του ευελπιστούν ότι τελικά θα πετύχει το μηχάνημά τους, όταν θα τεθεί σε λειτουργία έως το Νοέμβριο του 2012. Ένα Ρetaflop ιδουναμεί με 1.000 Teraflop, δηλαδή με χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: