Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Μοριακός υπολογιστής βγάζει τετραγωνικές ρίζες

Φαίνεται πως ο γενετικός κώδικας δεν κρατάει μόνο τα μυστικά της ζωής, αλλά μπορεί να λύνει και μαθηματικά προβλήματα. Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν έναν «υπολογιστή από DNA», που είναι ο πιο μεγάλος και πολύπλοκος του είδους του που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και ο οποίος, μεταξύ άλλων, μπορεί να υπολογίζει τετραγωνικές ρίζες.
Ο μοριακός υπολογιστής χρησιμοποιεί βιοχημικές αντιδράσεις για να λύνει διάφορα προβλήματα, βασιζόμενος όχι στα κλασσικά “bits” πληροφοριών, όπως ένας συμβατικός κομπιούτερ, αλλά σε μόρια DNA, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την κάποτε αδιανόητη διασταύρωση της χημείας του εργαστηρίου και της χημείας της ζωής.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), με επικεφαλής τον καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Έρικ Γουίνφρι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό “Science”, σύμφωνα με το BBC και το “Nature”, κατάφεραν να πάνε ένα βήμα παραπέρα την επιστήμη των υπολογιστών σε βιολογικό πλαίσιο, κάτι που μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσα στο ίδιο το ανθρώπινο σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: