Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

H ζωή στη Γη μπορεί να προήρθε από το διάστημα

Μία νέα ανάλυση μετεωριτών που εντοπίστηκαν στην Ανταρκτική και σε άλλες περιοχές δείχνει ότι ίχνη DNA και άλλων πολύπλοκων μορίων προήλθαν από το διάστημα. Η ανακάλυψη αυτή παρέχει νέα στοιχεία ότι οι μετεωρίτες που κατέκλυσαν την αρχέγονη Γη μπορεί να έφεραν επίσης και τα πρώτα δομικά συστατικά για τη δημιουργία ζωής.
Επιστήμονες της ΝΑSΑ, και του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι σε 11 από τους 12 μετεωρίτες που αναλύθηκαν εντοπίστηκαν μόρια σε σχήμα δακτυλιδιού που ονομάζονται νουκλεοβάσεις, οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του DNA, που περιέχει τους γενετικούς κώδικες όλων των μορφών ζωής στη Γη.
Από τη δεκαετία του ‘60 ήταν γνωστό ότι οι νουκλεοβάσεις είχαν βρεθεί σε μετεωρίτες, αλλά η πρόσφατη ανάλυση επίσης εντόπισε είδη νουκλεοβάσεων που δεν είχαν ανακαλυφθεί σε DNA προερχόμενο από το διάστημα και δεν υπήρχαν στη Γη.
Κανένα ίχνος από αυτά τα ασυνήθιστα μόρια δεν βρέθηκε σε πάγο και σκόνη που συνελέγη κοντά στους μετεωρίτες. Οι λεπτομέρειες αυτές κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι οι πέτρες από το διάστημα δεν μολύνθηκαν από το γήινο περιβάλλον και ότι τα στοιχεία DNA που περιείχαν πρέπει να προήρθαν από το διάστημα.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την NASA και δημοσιεύτηκε στα Περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

voanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: