Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Φτωχός, πλούσιος κι ομορφονιός


[[ δαμ-ων ]]

Έρχονται τα Χριστούγεννα. Γιορτή που προσμένουν μικροί και μεγάλοι. Το αστέρι της Βηθλεέμ θα πασχίσει να σκορπίσει τα σκοτάδια που καλύπτουν τον πλανήτη μας. Μα πόσα μάτια μπορούν να δουν το φως του; Οι άγγελοι και πάλι θα υμνήσουν «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία». Μα πόσα αυτιά θα το ακούσουν; Η φάτνη θα είναι δίπλα μας, μόλις στη καρδιά μας. Μα πόσοι από εμάς θα είναι σε θέση να την ψαύσουν; Το λιβάνι των μάγων θα σκορπίσει σε όλη την υδρόγειο το άρωμά του. Μα σε πόσους θα φτάσει η εκλεκτή ευωδία; Η γλυκύτητα του μηνύματος της θείας ενανθρώπισης θα απλωθεί σε όλες τις χώρες- τουλάχιστον αυτές που θέλουν να λέγονται χριστιανικές. Πόσοι, όμως, θα το γευτούν;
Η γέννηση του Χριστού δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, που συνέβη πριν από δύο χιλιάδες τόσα χρόνια. Συντελείται κάθε χρόνο, κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Ακούμε αυτές τις μέρες: «Χριστός γεννάται, δοξάσατε• Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε•» «Η Παρθένος σήμερον τον υπερούσιον τίκτει, και η γη το σπήλαιον, τω απροσίτω προσάγει.» «Σήμερον γενvάται εκ Παρθένου, ο δρακί τήν πάσαν έχων κτίσιν.» Παντού χρησιμοποιούνται ενεστωτικές εκφράσεις, δηλώνοντας ότι η γέννηση του Ιησού δεν έγινε στην Παλαιστίνη την εποχή του Ηρώδη. Ο Υιός του Θεού γεννιέται κάθε στιγμή, σε κάθε χώρα, αρκεί να βρει μια αγνή καρδιά. Δεν κάνει διακρίσεις σε εκλεκτούς και μη εκλεκτούς, γιατί όλοι είναι αδελφοί Του.
Ο Χριστός ήρθε να μας δώσει την πραγματική όψη του Θεού. Από Γιαχβέ- εκδικητή να μας τον παραδώσει Πατέρα γεμάτο αγάπη και συγχώρηση για τον πλανημένο άνθρωπο, τον άσωτο υιό ή το απολωλός πρόβατο. Η στρεβλή εικόνα του Θεού μέσα από την Π. Διαθήκη, διαμέσου της διδασκαλίας του Ιησού πήρε την πραγματική μορφή της.

H συνέχεια >> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: