Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Στάση πληρωμών! Δεν υπάρχει σάλιο!

Δεν είναι μέρος ενός σεναρίου τρόμου από το μέλλον. Είναι αυτό που σήμερα συμβαίνει στην αγορά. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, προτιμώντας να κρατήσουν στην άκρη και για ώρα ανάγκης τα όποια ευρώ έχουν στην διάθεσή τους. Αλλά και το κράτος έχει σταματήσει εδώ και καιρό να πληρώνει. Ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην αφάνεια, με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.Αν το κράτος δεν αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του και να επιστρέφει το ΦΠΑ, πως θα κινηθεί χρήμα στην αγορά. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, για παράδειγμα, εκτελούν τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές, δίχως να παίρνουν στο ακέραιο τα χρήματα που τους οφείλει το δημόσιο. Στο μεταξύ, θα πρέπει να πληρώνουν τα καύσιμα και να είναι συνεπείς στα δρομολόγιά τους.
Ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα που τείνει να δημιουργηθεί στο χώρο της ενέργειας. Μέσα στο καλοκαίρι οι καταναλωτές είναι πιθανό να ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα στάνταρ των τελευταίων δεκαετιών.
Για τις κατασκευές ας μη συζητάμε καλύτερα. Ο κλάδος έχει πεθάνει προ πολλού. Απλά, ξέχασαν να ενημερώσουν σχετικά τους μετόχους των εταιρειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: