Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μυστική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου για να «χτυπήσουν» τον Τσίπρα

Στο πολιτικό παρασκήνιο – αφού το προσκή­νιο είναι ένα ενεργό... ναρκοπέδιο – αποφάσι­σαν να λύσουν τα ουκ ολίγα προβλήματά τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κυρίως αυτά που αναμένεται να τους ταλαιπω­ρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Έτσι αποφάσισαν να τα πουν κρυφά από κάθε αδι­άκριτο μάτι, καθώς τα γραφεία τους στη Βουλή επικοινωνούν χωρίς να είναι ορατή η μετάβαση από το ένα στο άλλο. Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε ο τόπος της μυστικής συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επιλυθούν δύο κρίσιμες εκκρεμότητες. Ο εκλογικός νόμος Το πρώτο μεγάλο αγκάθι τους ήταν – και είναι – ο νόμος με τον οποίο θα πάνε στις επόμενες εκλογές. Η οιονεί προεκλογική περίοδος, την οποία ήδη διανύουμε, και η διαρκώς αυξανόμε­νη ανασφάλεια για τις αντοχές της κυβέρνησης υποχρέωσαν τους δύο προέδρους να συζητή­σουν τον νέο νόμο με προσανατολισμό ένα εί­δος απλής αναλογικής. Όπως τη Δευτέρα... «ομολόγησε» ο Πάρις Κουκουλόπουλος, εκ των στενότατων συνεργα­τών του Ευ. Βενιζέλου, στον Real FM, συζητείται το σενάριο να διατηρηθεί το «κατώφλι» του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, αλλά από εδώ και πέρα αρχίζει ένα περίεργο γαϊτα­νάκι, καθώς:
1 Η υποτιθέμενη «απλή αναλογική», την οποία θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ μαζί, ενδεχο­μένως, με τη ΔΗΜΑΡ, θα διατηρεί και το περίφη­μο «μπόνους» εδρών. Άρα τίθεται ένα ερώτημα για το πόσο... απλή θα είναι αυτή η αναλογική.
2 Το «μπόνους» σχεδιάζεται να δοθεί, με κάποιον τρόπο, όχι απαραιτήτως στο πρώτο κόμμα, αλλά και σε συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που έως τώρα απαγορεύεται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΩΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ