Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ένας αληθινός “σύντροφος”…

[[ δαμ- ων ]]

Παγώσαμε όταν ακούσαμε για το αποτρόπαιο έγκλημα της Ξάνθης. Ένας άρρωστος στο μυαλό και βρώμικος στην ψυχή νέος, μόλις 27 ετών, όχι μόνο βίασε μια νέα, καθ’ όλα χαριτωμένη ύπαρξη, αλλά για να σβήσει τα ίχνη από το πρώτο έγκλημα, προχώρησε σε ένα άλλο ακόμη ειδεχθέστερο: την έκαψε ζωντανή μπροστά στο σπίτι της…
Από την αρχαιότητα ο θείος Όμηρος είχε πει: «Δεν υπάρχει κανένα ζωντανό πλάσμα που αναπνέει ή έρπει στη γη, που να είναι πιο άθλιο από τον άνθρωπο.» Για να προσθέσει περίπου εννέα αιώνες αργότερα ο Πλούταρχος: «Δεν υπάρχει αγριότερο θηρίο απ' τον άνθρωπο, όταν κατέχει δύναμη ίση με το πάθος του.» Ο Αριστοτέλης γνωρίζοντας τη φύση του ανθρώπου, είπε: «Ο άνθρωπος, όταν τελειοποιείται, είναι το καλύτερο των ζώων. Όταν, όμως, αποχωρίζεται από το νόμο και τη δικαιοσύνη, είναι το χειρότερο όλων.» Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Ξανθιώτης μανάβης- που στην επιγραφή του μαγαζιού του παρουσιάζεται ως «Μ’ ανάβεις στην κρίση»- επιβεβαιώνοντας τη ρήση του Λιαντίνη: «...Γιατί “άνθρωπος” στη βάση του σημαίνει “λάθος” και στην κορφή του “εξαγνισμός”...» Ένα “λάθος” της φύσης, που σκορπίζει θάνατο στα ατυχή θύματα και πόνο στους συγγενείς, ήταν ο μανάβης που συντάραξε το πανελλήνιο. Όταν ο άνθρωπος, λοιπόν, είναι στη βάση του σπειροειδούς δρόμου της εξέλιξής του, φαντάζει σαν το “λάθος” της δημιουργίας. Είναι το αγριότερο θηρίο. Πέρα από τους φανερούς εγκληματίες, στην ίδια κατηγορία ανήκουν και άλλοι άνθρωποι, που φορούν ακριβά κοστούμια και μεταξωτές γραβάτες, όπως ορισμένοι πολιτικοί, τραπεζίτες, οι ανήκοντες στην οικονομική ελίτ, μεγαλοβιομήχανοι και εφοπλιστές. Δεν ήταν καλύτερος Μπίλ Κλίντον, όταν διέταζε τον βομβαρδισμό της Σερβίας, ή ο Τζώρτζ Μπους, όταν έδινε το σύνθημα για την εισβολή στο Ιράκ. Εγκληματίες είναι και οι χρηματιστές, που προκάλεσαν την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το ίδιο και η Α. Μέρκελ ή ο Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι προκάλεσαν και προκαλούν τις εκατοντάδες αυτοκτονίες όσων συμπατριωτών μας δεν αντέχουν την οικονομική πίεση, ή το θάνατο από το κρύο των αστέγων που δημιούργησαν. Με τη διαφορά ότι αυτοί ποτέ δεν θα οδηγηθούν σε δικαστήρια να καταδικαστούν ως εγκληματίες ή γενοκτόνοι.
Για να τελειοποιηθεί ο άνθρωπος πρέπει να υπερισχύσουν οι αρετές του, τα πρυτανεύσει η λογική και να βρίσκεται μέσα στη φύση, της οποίας αποτελεί ένα κύτταρο. Αυτή είναι και η άποψη του Σταγειρίτη φιλόσοφου: «Τρία είναι τα στοιχεία που κάνουν τους ανθρώπους καλούς και έντιμους: η φύση, η συνήθεια και η λογική.» Σε τρεις κατηγορίες κατατάσσει και τους ανθρώπους ο Ν. Καζαντζάκης στο βιβλίο του “Αλέξης Ζορμπάς”:
[[ Θαρρώ, Ζορμπά, μα μπορεί να κάνω και λάθος, πως τριών λογιών είναι οι άνθρωποι: Αυτοί που βάζουν σκοπό να ζήσουν, καθώς λένε, τη ζωή τους· να φαν, να πιούν, να φιλήσουν, να πλουτήσουν, να δοξαστούν… Έπειτα είναι αυτοί που σκοπό βάζουν όχι τη ζωή τους, παρά τη ζωή όλων των ανθρώπων· νιώθουν πως όλοι οι άνθρωποι είναι ένα και μάχουνται να φωτίσουν, ν’ αγαπήσουν, να ευεργετήσουν όσο μπορούν τους ανθρώπους. Και τέλος είναι αυτοί που βάζουν σκοπό τους να ζήσουν τη ζωή του σύμπαντου· όλοι, άνθρωποι, ζα, φυτά, άστρα είμαστε ένα, η ίδια ουσία που μάχεται τον ίδιο φοβερόν αγώνα· ποιόν αγώνα; Να μετουσιώσει την ύλη και να την κάμει πνεύμα. ]]

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

Δεν υπάρχουν σχόλια: