Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο τέταρτος Μάγος

[[ δαμ- ων ]]

Η ιστορία των Μάγων, που προσκύνησαν το Παιδίον Ιησούς αναφέρεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου από τα κανονικά Ευαγγέλια και σε ορισμένα από τα Απόκρυφα- τα οποία όμως δεν αναγνωρίζει η εκκλησία. Από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου παραθέτουμε το ακόλουθο απόσπασμα:
«Του σε Ιησού γεννηθέντος εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του βασιλέως, ιδού μάγοι από ανατολών παρεγένοντο εις Ιεροσόλυμα λέγοντες· που εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων; είδομεν γαρ αυτού τον αστέρα εν τη ανατολή και ήλθομεν προσκυνήσαι αυτώ… και ελθόντες εις την οικίαν είδον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ, και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών προσήνεγκαν αυτώ δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν.» (Ματθαίος, β΄, 1,2 και 11)
Με βάση τον αριθμό των δώρων οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς κατέληξαν ότι οι Μάγοι ήσαν τρεις. Ο θεολόγος και μάρτυρας Ωριγένης, από την Αλεξάνδρεια, ήταν αυτός που για πρώτη φορά (αρχές 3ου αι.) δήλωσε τον αριθμό των μάγων: ήταν τρεις, όσα και τα δώρα τους. Σχετικά καθυστερημένα, τον 6ο αι., οι μάγοι απέκτησαν τα ονόματά τους: Κάσπαρ ή Γάσπαρ, Μελχιόρ και Βαλτάσαρ. Προφανώς οι Μάγοι ήταν σοφοί που είχαν πρόσβαση σε αστρονομικές ή υπερβατικές γνώσεις, διέθεταν κύρος και ασκούσαν πολιτική επιρροή στην πατρίδα τους. Πιθανόν να ήταν Πέρσες , ιερείς του Ζωροαστρισμού, γιατί ο Ματθαίος δεν αναφέρει τον τόπο της καταγωγής τους. Γράφει μόνον ότι ήρθαν από την ανατολή.
Ο Μελχιόρ πρόσφερε στον Χριστό χρυσό- μέταλλο που προσφέρονταν σε βασιλιάδες. Έτσι με αυτήν την προσφορά οι Μάγοι θέλησαν να δείξουν ότι τιμούσαν ένα Βασιλιά. Βρισκόταν μέσα σε κουτί, το οποίο περιείχε 28 πλακίδια μήκους 7 και πλάτους 5 εκατοστών περίπου διαφόρων σχημάτων που φέρουν καλλιτεχνικά σχέδια. Ο Γάσπαρ πρόσφερε λιβάνι, που ήταν ένα πολύτιμο υλικό το οποίο χρησιμοποιούνταν σαν θυμίαμα (όπως και σήμερα) σε θρησκευτικές τελετές. Έτσι έδειξαν οι Μάγοι την θεϊκή φύση του Χριστού. Πληροφοριακά το λιβάνι είναι ρητίνη που εξάγεται από το δέντρο Boswellia Serrata]. Και ο Βαλτάσαρ σμύρνα, που ήταν ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν στην ιατρική αλλά και κατά την διάρκεια της ταφής των νεκρών. Με την σμύρνα οι Μάγοι, έδειξαν την θυσία που θα έκανε ο Χριστός για την σωτηρία των ανθρώπων. (Η σμύρνα είναι μια ρητίνη που την παίρνουμε από το φυτό Μύρας). Τα δύο τελευταία δώρα ήταν σε κουτιά που περιείχαν από τριάντα περίπου σφαιρίδια κάθε ένα, μεγέθους μιας ελιάς.
Η παράδοση, όμως, αναφέρει και τέταρτο Μάγο, που δεν πρόλαβε να προσκυνήσει το Παιδίον Ιησούς. Σε αυτή, την σε πολλούς άγνωστη ιστορία, θα αναφερθούμε σήμερα. Στην ιστορία του τέταρτου Μάγου, του Αρταβάν:

Η συνέχεια >>> VAGIABLOG

Δεν υπάρχουν σχόλια: