Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Λίγο κόκκινο κρασί προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

Η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.
Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η ρεσβερατρόλη, μία χημική ουσία που υπάρχει στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών και η οποία τους προσδίδει το χαρακτηριστικό χρώμα τους, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αλλά έως τώρα οι επιστήμονες δεν ήξεραν τι ποσότητα από αυτήν θα έπρεπε να καταναλώσει κάποιος για να αποκομίσει αυτό το όφελος.
Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν πως ποσότητα αντίστοιχη με 5 mg ρεσβερατρόλης μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την ανάπτυξη όγκων στο παχύ έντερο.
Τα 5 mg ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι δόσεις του 1 γραμμαρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιο επωφελείς είναι οι μικρές ποσότητές της.
«Όλοι νομίζουν ότι το περισσότερο είναι πάντα το καλύτερο, αλλά η αλήθεια είναι πως στην Ιατρική οι μικρότερες δόσεις συχνά είναι πιο αποτελεσματικές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρεν Μπράουν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: