Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Βάλτε επιτέλους τους αγρότες να δουλέψουν

Του Γιώργου Κράλογλου

Τώρα που τα ταμεία του κορβανά είναι εντελώς άδεια και με δανεικά δεν μπορούν οι βουλευτές να «βρίσκουν κρατική θέση» για αγρότες-ψηφοφόρους με ανταλλαγή 3-4 ψήφους, ανά διορισμό, γυρίστε όλους τους αγρότες στα χωράφια τους. Η πρωτοβουλία της Εκκλησίας να μοιράσει εκτάσεις για καλλιέργεια είναι ναι μια έξυπνη αρχή.
Χρειάζεται όμως συνέχεια. Με πρόσθετα μέτρα και κυρίως με ξεσκαρτάρισμα μεταξύ των πραγματικά νοικοκυραίων αγροτών που ξεπερνούν το 50% και εκείνων που... το παίζουν αγρότες λόγω καταγωγής.
Τον αγρότη δηλαδή του καφενείου (είτε μένει στο χωριό είτε πίνει καφέ στο Κολωνάκι) που ξεζουμίζει επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, ειδικές πριμοδοτήσεις (καυσίμων, ρεύματος) και προγράμματα δήθεν αγροτικού τουρισμού, φτιάχνοντας σπίτια για τα παιδιά και τα εγγόνια.
Εδώ η πρωτοβουλία του Αρχιεπίσκοπου με την διάθεση αγρών της Εκκλησίας για εκμετάλλευση είναι βεβαίως ορθή αλλά μάλλον θα αποδειχθεί και ευφυής.
Γιατί (όπως και εγώ μαζί με πολλούς άλλους πιστεύουμε) η κατά πάσα βεβαιότητα περιορισμένη ανταπόκριση θα επιβεβαιώσει την άποψη ότι οι πραγματικοί νοικοκυραίοι αγρότες που πραγματικά σκοτώνονται στις μικρές ή και μεγάλες καλλιέργειές τους και αξίζουν προσοχής ξεπερνούν ίσως το 50% αλλά όχι το 60%.
Οι υπόλοιποι είναι συνηθισμένοι εδώ και δεκαετίες στη λαμογιά και στο ρουσφέτι. Γι΄ αυτό και δεν θα συγκινηθούν από την προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: