Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Η ζωή

[[ δαμ- ων ]]

Πέρασε και η σημαδιακή ημέρα της 21- 12- 2012! Η ημέρα του τέλους, όπως έλεγαν κάποιοι, του κόσμου! Όσο κι αν θέλησαν να της προσδώσουν μυστηριώδη και συντελειακή σημειολογία, ήταν τελικά μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Γιατί το μυστήριο δεν βρίσκεται στην ημέρα. Το μυστήριο βρίσκεται στη ζωή, μέρος της οποίας είμαστε εμείς: εσύ, εγώ, ο καθένας μας. Στη ζωή που είναι διάχυτη σε όλο το Σύμπαν και της οποίας ένα πολύ μικρό μέρος μπορούμε να αντιληφθούμε. Κι αυτό που αντιλαμβανόμαστε δυσκολευόμαστε ή δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε. Όλη η φύση σφύζει από ζωή. Αλλά ο σκοτεινός φιλόσοφος Ηράκλειτος είχε πει: «Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί» ( η φύση αρέσκεται στο να κρύβεται). Έτσι η ζωή μοιάζει να είναι το μεγάλο μυστήριο. Και χαρά σε όποιον μπορεί να ξεδιαλύνει, λίγο ή πολύ, το μέγα μυστήριο. Ο Ν. Καζαντζάκης, στο μυθιστόρημα “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, γράφει:
[[ Όλα έχουν ένα κρυφό νόημα στον κόσμο ετούτον, συλλογίστηκα. Όλα, άνθρωποι, ζώα, δέντρα, άστρα, είναι ιερογλυφικά, και χαρά σ’ εκείνον, που αρχίζει να τα συλλαβίζει και να μαντεύει τι λένε… Τη στιγμή που τα βλέπεις δεν καταλαβαίνεις∙ θαρρείς πως είναι άνθρωποι, ζώα, δέντρα, άστρα∙ μονάχα ύστερα από χρόνια, πολύ αργά, μπαίνεις στο νόημα. ]]
Σήμερα θα πασχίσουμε να συλλαβίσουμε το νόημα της ζωής. Το σίγουρο είναι ότι δε μπορούμε να διαβάσουμε το μεγάλο βιβλίο της ζωής. Γιατί αυτό το βιβλίο της ζωής είναι μια μικρή περίληψη, ένα μικρό αντίγραφο, της μεγάλης Ζωής, για την οποία ο Ιησούς είπε: «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιωάννης, ιδ΄, 6). Για να συμπληρώσει αλλού: «εγώ ειμί ο άρτος της ζωής… εγώ ειμι ο άρτος ο ζων ο εκ του ουρανού καταβάς• Εάν τις φάγη εκ τούτου του άρτου, ζήσεται εις τον αιώνα, και ο άρτος δε ον εγώ δώσω, η σαρξ εστιν, ην δώσω υπέρ της του κόσμου ζωής.» (Ιωάννης, στ΄, 47 και 51) … Επομένως, μόνο θα συλλαβίσουμε… Γιατί αν μπορούσαμε να διαβάσουμε δεν θα είχαμε τόσα πολλά ερωτήματα.

Η συνέχεια >>> VAGIAblog

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με την προτροπή του Δάμωνα θα πω και εγώ σε όλους τους Βαγαίους και τους επισκέπτες του μπλόγκ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.