Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ομογενείς θέλουν να ξεφορτωθούν τις περιουσίες τους στην Ελλάδα …

Οι φόροι στα ακίνητα, οι αλλαγές φορολογικής νομοθεσίας και τα γραφειοκρατικά προβλήματα είναι τα βασικά αίτια. Μαζί με τα σπίτια θα χαθούν κι οι ρίζες με τη γενέτειρα

Νέα Υόρκη.- Σχόλιο του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων στο τρίτο τρίμηνο του 2013 υποχώρησαν κατά 11,6%, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής από την αρχή της χρονιάς στο 10,9%. Η εξέλιξη αυτή, στην οποία αν συνυπολογιστεί η μεγάλη διόρθωση των τιμών των ακινήτων που ξεκίνησε την τελευταία τριετία, αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, δανειολήπτες αλλά και τράπεζες, καθώς στο διάστημα αυτό τα ακίνητα έχουν χάσει περίπου το 1/3 της αξίας τους.
Θα ανέμενε κανείς ότι μία τέτοια σημαντική μείωση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα θα αποτελούσε κίνητρο για τα εκατομμύρια των Ελλήνων της διασποράς – και κυρίως της περισσότερο εύπορης Αμερικής – οι οποίοι θα έσπευδαν να αγοράσουν σε δελεαστικές τιμές. Όμως για τους λόγους που θα εξηγήσουμε συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πληθαίνει ο αριθμός Ελληνοαμερικανών οι οποίοι θέλουν να ξεφορτωθούν όσο-όσο σπίτια, διαμερίσματα και οικόπεδα. Το τελευταίο εξάμηνο τα τηλεφωνήματα που λαμβάνουμε στην εφημερίδα έχουν αυξηθεί κι η κύρια πηγή της ανησυχίας τους είναι οι νέοι φόροι και τα χαράτσια ακινήτων κι οι συνεχείς αλλαγές τους, τις οποίες αδυνατούν να παρακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: