Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τα εσπεριδοειδή προστατεύουν τις γυναίκες από εγκεφαλικό

Μια πρόσφατη μεγάλη προοπτική μελέτη (Nurses' Health Study) στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 70,000 γυναίκες έδειξε ότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών προφυλάσσει από την εμφάνιση εγκεφαλικού.
Η ευεργετική δράση φαίνεται να οφείλεται στην περιεκτικότητα των φρούτων σε μια υποκατηγορία φλαβονοειδών, τις φλαβανόνες. Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες με διάφορες γνωστές ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό, όπως η προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Στη μελέτη έγινε καταγραφή της διαιτητικής πρόσληψης των συμμετεχόντων μέσω ημιποσοτικού ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων ανά τετραετία και περιλάμβανε την παρακολούθηση τους για 14 χρόνια. Στο χρονικό αυτό διάστημα παρατηρήθηκαν 1803 περιστατικά εγκεφαλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: